“A régi somosiak sem adták fel a legnehezebb helyzetben sem”

(Forrás: www.somoskoujfalu.hu)

 

92 évvel ezelőtt, 1924. február 15-én csatolták vissza Magyarországhoz Somosujfalut és Somoskőt – erre emlékeztek tegnap Somoskőújfaluban.

 

Somoskőújfalu lakossága 1924-ben négy év után megszabadulhatott a rákényszerített államtól és annak kiszolgálóitól, újra szeretett hazájában élhetett – mondta a tegnapi ünnepségen Tóth László, a település polgármestere.

Most, amikor aggódó szívvel látjuk, hogy fiataljaink elhagyják ezt a vidéket, jobb megélhetést keresve, emlékezhetünk arra, hogy a régi somosiak sem adták fel a legnehezebb helyzetben sem

– mondta, majd hozzátette:

Együtt munkálkodva és gondolkodva tehetünk azért, hogy a jelenlegi helyzet megváltozzon.

 

(Forrás: www.somoskoujfalu.hu)
(Forrás: www.somoskoujfalu.hu)

 

Skuczi Nándor, megyei közgyűlési elnök arról beszélt, hogy a színmagyar település és lakossága a trianoni döntést követően egyik pillanatról a másikra egy idegen, az idő tájt ellenséges állam fennhatósága alatt találta magát, sok ezer más város és község lakosságához hasonlóan. Kifejtette: nem csatolták azonban vissza a településtől északra fekvő három pusztát, így amikor az ember arrafelé jár, somosi földön jár. Még szerencse, hogy most már nem kell hozzá útlevél – tette hozzá.

A művelődési házban tartott ünnepséget követően a résztvevők megkoszorúzták a Somoskőújfalu központjában álló emlékművet – hangzott el a Rádió Focus ma délutáni helyi hírblokkjában.

 

Tavaly ilyenkor közzétett bejegyzésünkben – ide kattintva – a visszacsatolással kapcsolatban két videó is megtekinthető, illetve olvashatnak magáról a visszacsatolás történetéről is. Nemrégiben arról írtunk, hogy még mindig van olyan utcája a településnek, ahol “Szlovákián keresztül” autóznak a lakosok az utca alsó és felső szakasza között.

 

Kiemelt fotó forrása és további képek az ünnepségről és a koszorúzásról: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook