A pedagógusokat köszöntötték Salgótarjánban

Vas, gyémánt és arany díszokleveleket, az emellé Salgótarján Megyei Jogú Önkormányzata által adományozott pénzjutalmakat, továbbá a városi alapítványok díjait adták át csütörtökön, az Apollo Centrumban.

A változó idők mindig más-más szerepet vártak el a pedagógusoktól, napjaink társadalmi igénye azonban az alternatív, sokféle pedagógusi szerep egyidejű létezése – erről Fekete Zsolt polgármester beszélt, köszöntve városunk pedagógusait. A városvezető szerint ennek az igénynek akkor lehet megfelelni, ha egy jó oktatáspolitikai rendszerben megfelelően támogatott oktatási intézmények működnek.

A mai napon, amikor tiszteleghetünk a pedagógusi hivatás és a legkiemelkedőbbek szakmai teljesítménye előtt, e helyről szeretném köszönetemet kifejezni a salgótarjáni pedagógusok színvonalas munkájáért, amellyel városunk biztatóan formálódó jövőjét alapozzák meg – fogalmazott Fekete Zsolt.

 

Az ünnepségen díjazott pedagógusok

Vas díszokleveles pedagógusok, akik 65 évvel ezelőtt vették át diplomájukat: Ferencz Imréné (Köblő Mária), Géczy Tibor.

Gyémánt díszokleveles pedagógusok, akik 60 évvel ezelőtt vették át diplomájukat: Bohati Istvánné (Langer Mária), Czene Gyula (egyben arany díszokleveles), Herold Lászlóné (Juhász Ágota), Kazinczi Ernőné (Gáspár Margit), Kovács Erzsébet, Márton Ferencné (Iglicz Borbála), Nagy Róbertné (Tóth Márta), Petneházi Bálintné (Melegh Mária), Szarvas Józsefné (Rapcsák Zsuzsanna), Szilasi András Miklós, Szilasi András Miklósné (Óvári Teréz), Tavaszi Lászlóné (Brestyánszki Piroska).

Arany díszokleveles pedagógusok, akik 50 évvel ezelőtt vették át diplomájukat: Básti Béláné (Szabó Anna), Czene Gyuláné (Misecska Katalin), Fekete Barnabásné (Jegesi Mária), Fekete Lászlóné (Gallovich Éva), Tóth Ferencné (Zánkai Margit).

Az ünnepségen átadtak Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismeréseket is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható szakmai elismerés azoknak a nyugállományba vonuló óvodai, általános iskolai, szakiskolai, középiskolai pedagógusoknak és főiskolai, egyetemi oktatóknak adományozható, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek és kiemelkedő munkát végeztek. Nyugállományba vonulásuk alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át Csuka Sándorné, Fülöpné Mákos Ildikó, Krasznai Katalin, Novodonszki Mária, Simon Ottóné és Szántó Istvánné.

Az ünnepségen adták át a Csiki Jolán és Csiki Mária Alapítvány elismeréseit is. A szervezet alapító okirata szerint a díjban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Salgótarjáni Tankerülete által fenntartott és Salgótarján közigazgatási területén lévő általános iskola alsó tagozatán tanító, kiemelkedő nevelő-oktató munkát végző pedagógusok vagy szakmai munkaközösségek részesülhetnek, akik több éven keresztül eredményes munkát végeztek, bekapcsolódtak a pedagógiai innovációba. Az Alapítvány Kuratóriumának döntése értelmében a 2017/2018-as tanévben a Csiki Jolán és Csiki Mária Díjat Dombi Sándorné és Kulik Zsuzsanna vehették át.

A “Szlivka László” alapítvány elismerését is átadták csütörtökön Salgótarjánban. Az alapítványt Szlivka János alapította fia emlékére, a szervezet célja a Salgótarjánban és környékén, az oktatási intézményekben a sport területén kiemelkedő nevelői és edzői munkát végző szakemberek pénzbeli jutalmazása. A Szlivka Alapítvány kuratóriuma 5 éve – az alapító szülők döntése értelmében – minden évben, a Pedagógus Napon egy pedagógust részesít elismerésben. Az Alapítvány Kuratóriuma a díjat a 2017/2018-as nevelési évben Fekécs Zoltánnak, a kazári Aba Sámuel Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusának ítélte.

 

Kiemelt fotó: A 2018-as Városi Pedagógusnap díjazottjai és díjátadói (Fotó: Kerényi Tamás)