A nők esélyeinek javítása a gazdaság egyik motorja lehet

A munka és a magánélet összehangolása sosem volt egyszerű, de most, ebben a rohanó világban különösen nem az. A nagyszülők később mennek nyugdíjba, a fiatalok gyakran távol élnek tőlük, nincs segítség. Mindeközben sok szülő igazi hivatásként éli meg a szülőséget, de ugyanakkor a munkahelyen is szeretne helyt állni. Az időhiány, a szervezetlenség belső vívódáshoz és külső konfliktusokhoz vezethet, egyik-másik félnek le kell mondania valamiről a család érdekében. Vagy mégsem? Össze lehet egyeztetni a munkát és a magánéletet? Hogyan lehet folyamatosan nem ketté vagy háromfelé szakadni, hogyan lehet egyszerre eleget tenni a munkahelyi és a családi kötelezettségeknek is? Az “Esélyteremtés Nőknek Nógrádban” című pályázatban pontosan egy éve dolgoznak azon szakemberek, hogy az érdeklődőknek a fenti kérdésekre a gyakorlatban alkalmazható válaszokat adjanak, s még annál többet is…

Család és Karrierpont várja a hét minden munkanapján az érdeklődőket a Salgótarján, Meredek úti J. L. Seagull Alapítvány székházában. Ez a szervezet egyébként a konzorciumi vezetője annak a projektnek, amelyben immár egy éve dolgoznak azon a tagok, hogy elősegítsék a nők munkaerő-piaci helyzetének javítását, a család és munka összeegyeztethetőségének előmozdítását helyi megoldásokkal és együttműködésekkel, különösen az atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítésével. Körmendy Éva, a J. L. Seagull Alapítvány elnöke büszkén nyugtázta az elmúlt évet értékelő beszélgetésünk alkalmával, hogy kiváló az együttműködés a konzorcium további partnereivel, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft-vel, akikkel nagyon jól építenek egymás erősségeire. A 2020. év végéig futó projektben ez a három szervezet közösen tevékenykedik azon, hogy nőjön a munkaképes korú nők foglalkoztatottsága, csökkenjen a munkanélküliség és az inaktívak aránya, javuljon a foglalkoztathatóság, valamint könnyebb legyen a munkába állás és a munkában maradás.

Miért fontos ez? – merül fel a kérdés, de úgy is fogalmazhatnánk, ahogy sokszor halljuk másoktól, hogy “Mik ezek a nagy szavak? Mindenki a maga sorsa kovácsa, dolgozzon, ha akar…”. Igen ám, de ez nem olyan egyszerű egy gyermekes édesanyának, még akkor sem, ha már óvodás vagy iskolás a kicsi, hiszen a beszoktatás időszaka után is nehézségeket okoznak a betegségek és a tanév közbeni szünetek, a napi nyolc órás munkarendből a mindenkori délutáni “gyerekért rohanás”. Növeli a nehézséget, ha több gyermek van egy családban és nincs a közelben senki, aki besegítene. Az elmúlt egy évben már háromszáznegyven főt – zömében gyermeket nevelő nőket – vontak be a projektbe, akik együttműködési megállapodást kötöttek a konzorciummal. Ők már most személyre szabott segítséget kapnak abban, hogy a családjuk számára is a legideálisabb módon helyezkedhessenek el a munkaerőpiacon, de a csatlakozás folyamatos, bárkit szívesen látnak a Család és Karrierpontban.

Mernek beszélni nehézségeikről ezek a hölgyek? Ki merik mondani saját maguknak azt, hogy “bátran vállaljam fel, hogy anya vagyok”? – tettük fel a kérdést a konzorcium vezetőjének, aki örömmel vette a felvetést és megfogalmazta:

Az a legfontosabb, hogy egy nő vagy férfi – tehát szülő – felismerje, hogy számára mi az első. Ha a családot tartja a sorban a legfontosabbnak, akkor meg kell tanulni aköré szerveznie minden mást. Ma már egy komoly munkáltatónál nem lehet hátrány az anyaság, a huszonegyedik századi munkaerőhiányban kidolgozták már a kismama műszakokat, léteznek hat órás munkakörök és az otthoni munkavégzés is egyre népszerűbb az arra alkalmas munkakörökben. Tudom, hogy az édesanyák csodákra képesek a családjukért otthon és a munkahelyükön is, ezért kifejezetten érdemes velük együttműködni a munkáltatóknak – hangsúlyozta Körmendy Éva.

Hozzátette azt is, hogy konzorciumi partnereikkel munkaadók sokaságát is megkeresték a környéken, közülük tíz céggel, szervezettel állnak kapcsolatban. Ők már igénylik a projekt szolgáltatásait, amelyek segítik a munkahelyi és a családi élet összehangolását. Így például szerveznek munkáltatói képzést “Vonzó munkahely leszünk!” és “Családbarát vállalat leszünk!” címmel, műhelymunkát “Rugalmas foglalkoztatás” témakörben, tréningeket a “munka és család” összehangolása téma köré szervezve.

A projekthez csatlakozó szülők ingyenes képzéseken, fejlesztéseken vehetnek részt, használhatják a segítő szolgálatot például álláskeresési technikák elsajátítása, digitális kompetenciafejlesztés, munkavállalást segítő angol, német nyelvképzés, vállalkozóvá válást segítő képzés, szülői-családi tanácsadók képzése, szülői hálózat létrehozása révén. A Család és Karrierpont természetesen gyerekbarát környezetet biztosít, aki szolgáltatást szeretne igénybe venni, annak nem kell másra bíznia gyermekét, a helyszínen minden adott ahhoz, hogy a kicsi is jól érezze magát. Körmendy Éva hozzátette: népszerű rendezvényekkel, anyukáknak, családoknak szánt programokkal, képzésekkel, tanácsadással, Facebook kommunikációval szeretnének közösséget, segítő hálózatot építeni.

A megvalósítók tervei között szerepel a jó gyakorlatok feltérképezése és átadása, kommunikációs és ismeretterjesztő, szemléletformáló tevékenységek szervezése, lebonyolítása is. Például női vállalkozói klub, női állásbörzék, települési rendezvények, szakmai konferenciák, tematikus szakmai kerekasztal beszélgetések formájában, valamint céljuk a résztvevő partnerek közötti hálózat létrehozása és működtetése is. A Család és Karrierpont a programjait igyekszik a legszélesebb körben népszerűsíteni – hívta fel a figyelmet Körmendy Éva. Kifejtette, hogy jelen vannak különböző megyei és helyi szintű rendezvényeken, így képzési és állásbörzéken, falunapokon, de a CSAK RÓLUNK című időszakosan megjelenő újságjukban is hírt adnak a programról és önálló honlapjuk is van, a www.nocsak.com. Követőikkel napi szintű kommunikációt folytatnak a SEAGULL Család és KarrierPONT Facebook oldalán.

2018 a családok éve volt Magyarországon. És a családok éve volt Kelet-Nógrádban is azáltal, hogy létrejött egy PONT, amely CSAK RÓLUK szól. Sok összetevő kell ahhoz, hogy egy családanya a házimunka és a gyermeknevelés mellett pénzkereső tagja lehessen a családnak és még az önmegvalósítást is elérje. Azonban ez nem lehetetlen és ehhez most kiváló, szervezett segítséget nyújt egy három tagból álló profi konzorcium. Vezetőjük így zárta az elmúlt egy évről szóló összegzést:

Nagyon bízunk abban, hogy mindkét oldal – munkáltatók és munkavállalók – elfogadja a segítségünket és ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy mindkét oldal élete, életminősége jobb legyen.

 

(Fotók: J. L. Seagull Alapítvány)