A nógrádi termőföldeken is nagy szükség van az érkező csapadékra

A hajnali fagyok az előrejelzések szerint legfeljebb lokálisan fordulhatnak elő, összességében már nem veszélyeztetnek, a szárazság talajoknak azonban már nagy szükséges van kedd estétől várható csapadékra – közli agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Jelenleg a talajok felszín közeli rétege is igen száraz az ország jelentős részén: a Dunántúlon, a középső országrészben és Nógrád megye termőföldjein a felső 20 centiméteres réteg nedvességtartalma nem éri el a kritikus 40 százalékos értéket sem a növények számára hozzáférhető víztartalom százalékában. Ezen a helyzeten a keddre várható számottevő, a nógrádi tájakon akár az egy havi átlagmennyiséget megközelítő, 25-30 millimétert is elérő csapadék jelentősen javít majd.

A markáns hidegfront a kiadós csapadék mellett viharos széllel érkezik – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében. Keddre a viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak. A sok eső miatt Budapestre, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az enyhe hajnal után napközben kevéssel 10 fok alatt alakul majd a csúcshőmérséklet, de a magasabban fekvő területeken ennél hidegebb lesz, így a hegyekben akár hótakaró is kialakulhat. Keleten a késő délelőtti, déli óráktól már csökkeni kezd majd a hőmérséklet, a szerdára virradó éjszaka havas eső is előfordulhat.

 

MTI | Országos Meteorológiai Szolgálat nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)