A nógrádi szakemberek idén is részt vesznek a sasszinkronban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzeti parkok igazgatóságaival és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 15. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását ezen a héten péntektől vasárnapig.

A nógrádi szakemberek tavaly rétisasokat, parlagi sasokat, egerészölyveket, vörös vércséket, kékes rétihéját és karvalyt regisztráltak a sasszinkron ideje alatt megyénkben. Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrádi Helyi Csoportjának elnöke megkeresésünkre elmondta: ilyenkor a megye nyíltabb területeit keresik fel, hiszen a madarak is itt gyülekeznek. A megfigyeléseket elsősorban a Cserhát keleti és déli területein (Pásztótól délre, továbbá Ecseg, Szarvasgede, Kálló és Erdőtarcsa környékén), illetve az Ipoly-völgy környékén (Ludányhalászitól Szécsény térségén keresztül Őrhalomig) végzik el, két külön csoport mozog a három nap során a megyében.

A térképen a tavalyi sasszinkron során bejárt területek láthatóak, illetve az, hogy egy adott négyzetben mennyi egyedet figyeltek meg (Forrás: MME Monitoring Központ)
A térképen a tavalyi sasszinkron során bejárt területek láthatóak, illetve az, hogy egy adott négyzetben mennyi egyedet figyeltek meg (Forrás: MME Monitoring Központ)

Papp Ferenc ismertette: ennek oka egy részről az, hogy viszonylag rövid idő alatt kell feltérképezni minél nagyobb területet, a másik oka pedig, hogy jellemzően ott kell keresni a madarakat, ahol a zsákmányuk is van ilyenkor. Kiemelt figyelemmel vizsgálják ebben az időszakban a lucerna- és repcetáblák környékét, ahol jó eséllyel élnek mezei pockok, emiatt pedig a megfigyelendő madarak is rendre a közelben vannak.

 

Kiemelt fotó: Egy fiatal parlagi sas (balra) védi a földön lévő zsákmányát egy fiatal rétisastól (MTI Fotó: Kovács Attila)