A nógrádi pedagógusok mintegy tizede vett részt a hétvégi szűrésen

A Nógrád megyei pedagógusok mintegy 12 százaléka jelentkezett a hétvégén tartott koronavírus-szűrésre – olvasható Csach Gábor 91. veszélyhelyzeti közleményében.

A balassagyarmati polgármester közlése szerint a megyében 1600 pedagógus lett volna jogosult az ingyenes tesztelésre, közülük 201-en jelentkeztek, a fertőzést végül négy főnél igazolták. A szűrésen országosan közel 21 ezren vettek részt, végül egy százalékuk, 209 ember koronavírus-tesztje lett pozitív – ez javulást jelent a decemberi adatokhoz képest. Január másodikán és harmadikán összesen 220 ezer köznevelésben és szakképzésben dolgozó pedagógus számára, országosan 99 helyszínen biztosították az ingyenes tesztelést, a mintavételt 263 csapat végezte.

 

Folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása

Csach Gábor azt is elmondta, rendben zajlik a Dr. Kenessey Albert Kórház – Rendelőintézet dolgozóinak oltása. Hétfő estig 55 személyt oltottak be, figyelemre méltó tünete egyiküknek sincs. Az intézmény 770 munkatársa közül eddig alig többen, mint 130-an jelentkeztek, 150 dolgozó pedig az utóbbi fél évben átesett a fertőzésen, így ők egyelőre nem kaphatják meg a vakcinát.

Nógrád megyében a balassagyarmati kórházat jelölték ki oltóközpontnak, szerdától azonban a Salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban is kialakítanak oltópontot. Az egészségügyi dolgozók után a szociális szférában dolgozók és az idősotthonokban lakók kerülnek sorra, az ő oltásuk várhatóan februárban kezdődhet meg – tette hozzá a polgármester.

 

 Kiemelt fotónk illusztráció! (Forrás: koronavirus.gov.hu / Semmelweis Egyetem)