A nógrádi középiskolások mintegy harmada a megye határain túl tanul

Középfokon válik jelentőssé a tanulók oktatási célú mobilitása – állapítja a Központi Statisztikai Hivatal a most záruló tanévet elemző kiadványában. A 2017/2018-as tanévben a magyarországi lakóhellyel rendelkező nappali tanulók 16,4 százaléka tanul más megyében, vagy utazik a fővárosba tanulmányai miatt a középiskolások között.

Nem meglepő módon a legnagyobb mozgás a Pest megyében lakóknál figyelhető meg, itt a fiatalok 56,2 százaléka máshol, többségében Budapesten tanul. A Nógrád megyei diákok közel harmada tanul a lakóhely megyéjén kívül.

A Nógrádon kívül tanuló megyei középiskolások háromnegyede valamelyik szomszédos megyében, közel negyede Budapesten, kis részük pedig más, nem szomszédos megyében tanul.

A középfokú oktatásban a lakóhely megyéjétől eltérő helyen tanulók, 2017/2018 (Forrás: Központi Statisztikai Hivatal)
A középfokú oktatásban a lakóhely megyéjétől eltérő helyen tanulók, 2017/2018 (Forrás: Központi Statisztikai Hivatal)

Mobilitásra ösztönzi a fiatalokat, hogy a tanulási lehetőségek tárháza Budapesten a legnagyobb, ahol a középfokú oktatásban részesülők több mint harmada nem fővárosi. Ezenkívül Heves megye bizonyul nagy befogadónak: az itt tanuló diákok kicsivel több mint egyötöde más megyéből érkezik.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)