A nógrádi cégek foglalkoztatják legkevésbé a megváltozott munkaképességűeket

Az elmúlt nyolc évben jelentősen nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája, arányuk a 2011-ben mért 18 százalékról idén 35 százalék körüli szintre emelkedett a Trenkwalder Recruitment Kft. becslése szerint. A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó társaság közölte az MTI-vel, hogy mindez részben a munkaerőhiánnyal, részben pedig a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését segítő intézkedésekkel magyarázható. Utóbbiak közül példaként említették a rehabilitációs kártyát és a rehabilitációs hozzájárulás kiváltását.

A megváltozott munkaképességűek többsége a feldolgozóiparban és a szolgáltatási szektorban, elsősorban humán és szociális területen dolgozik, 40 százalékuk részmunkaidőben látja el feladatait.

A 250 embernél többet foglalkoztató vállalatok mintegy 80 százalékánál dolgozik megváltozott munkaképességű kolléga. A legmagasabb arányban Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében, a cégek 93, illetve 86 százalékánál; míg a legalacsonyabb arányban – 55 százalékban – Nógrád megyében foglalkoztatnak a vállalatok megváltozott munkaképességű alkalmazottakat.