A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság is segíti a járvány elleni védekezést

Ülést tartott pénteken a 19 megye és a főváros védelmi bizottsága annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésben résztvevő szervezetek munkáját összehangolják, segítsék. A védelmi bizottságok is nyomatékosan felhívják a figyelmet arra, hogy a lakosság tartsa be az Operatív Törzs ajánlásait, és kerüljék a társas érintkezéseket a járvány továbbterjedésének lassítása érdekében.

Mint a főváros és a más megyék ilyen testületeit, úgy a Nógrád Megyei Védelmi Bizottságot is azért hívták össze, hogy az Operatív Törzs által megszabott területi feladatok ellátását támogassák, az emberek életének és egészségének megvédésében részt vevő szervezetek működését koordinálják, egyben segítsék a szervezetek közötti információ-áramlást.

A védelmi bizottságok elnökei a kormánymegbízottak, tagjai többek között a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség megyei vezetői, a megyei és fővárosi tisztifőorvosok, a megyei jogú városok polgármesterei és a megyei közgyűlési elnökök, Budapesten a főpolgármester. Az üléseken részt vesznek a járási hivatalok vezetői is, mint a helyi védelmi bizottságok elnökei, továbbá állandó meghívottak a mentőszolgálat megyei képviselői is.

(Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal | Facebook)
(Nógrád Megyei Kormányhivatal | Facebook)

A Nógrád Megyei Kormányhivatal közölte: az üléseken áttekintették a védekezésben részt vevő állami szervezetek működését. A védelmi bizottságok emellett többek között ellenőrizték a településeken házi karanténba helyezett személyek ellátását, feltérképezték a magukat önállóan ellátni nem képes személyeket, az egyedül élőket, hajléktalanokat. Ellenőrizték, hogy a polgármesterek a településeken ellátási kötelezettségüknek eleget tesznek-e. Felmérték a rendszeres, kúraszerű kezelésre szorulókat, támogatásukat szükség szerint megszervezik.

Ellenőrizték továbbá azt is, hogy a megye minden nevelési és közoktatási intézményében megoldották-e a közétkeztetést, valamint a gyermekfelügyeletet, melyek kötelező önkormányzati feladatok. A védelmi bizottság emellett számba vette a megyében működő karitatív szervezeteket, az önkéntes szervezetek képességeit. A feladatok végrehajtásába bevonják a helyi polgárőrséget, a falugondnoki hálózatot és a járási ügysegédeket is.

A védelmi bizottság – szükség esetén – a fertőzésgyanús betegek mintavételezésével kapcsolatos szállítási feladatokban is segítséget nyújt az Országos Mentőszolgálatnak.