A Nógrád Megyei Közgyűlés is kiállt a Minority SafePack mellett

Határozatban jelentette ki az Országgyűlés szerdán, hogy továbbra is kiáll a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés mellett – olvasható az MTI tudósításában. Néhány napja a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése is határozat útján hívta fel a figyelmet az Európában élő őshonos kisebbségek ügyének fontosságára.

Az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét célzó Minority SafePack összeurópai polgári aláírásgyűjtési kezdeményezésben a szükséges egymillió helyett immáron több mint 1,1 millió érvényes támogató nyilatkozatot gyűjtöttek össze a szükséges hét helyett tizenegy tagállamban. Az ügy mintegy 50 millió embert érint Európa-szerte.

Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, a kezdeményezés előterjesztője szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette: a határozat szerint a Ház továbbra is kiáll a külhoni magyar közösségek, valamint az Európai Unió lakosságának közel 10 százalékát kitevő őshonos nemzeti kisebbségek mellett.

A képviselők 157 igen szavazattal, egy nem ellenében hagyták jóvá a parlament nemzeti összetartozás bizottságának erről szóló javaslatát. A Ház határozatában mély megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság teljes egészében elutasította a Minority SafePack célkitűzéseit, amelyeket korábban az Európai Parlament is nagy többséggel elfogadott. Hozzátették: a bizottság ezzel nem csak az EP támogató véleményét hagyta figyelmen kívül, hanem az európai polgárok akaratát is semmibe vette.

Pánczél Károly szavai szerint az Európai Bizottság döntésével elmulasztotta azt a történelmi lehetőséget, hogy konkrét intézkedésekkel tegyen tanúbizonyságot az európai őshonos nemzeti kisebbségek iránti elkötelezettségéről, kultúrájuk támogatásáról és védelméről.

 

A Nógrád Megyei Közgyűlés is kiállt a kezdeményezés mellett

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése ugyancsak a Minority SafePack mellé állt, illetve megköszönte mindazon személyek és közösségek támogatását, akik aláírásukkal segítették a kezdeményezést. A Skuczi Nándor elnök által hozott határozatban a közgyűlés leszögezte: továbbra is elkötelezettek az Európai Unió alapértékei kapcsán, illetve azon dolgoznak, hogy mind a nemzeti, mind az uniós célkitűzéseket közösen valósítsák meg.

Az Európai Bizottság januári határozatát azonban elutasítja a testület, és továbbra is támogatja az aláírásgyűjtésben szerepelt kilenc egyedi javaslat mindegyikét. Különösen fontosnak tartja, hogy az Európai Unió határozza meg a kulturális- és nyelvi sokszínűség védelmének módjait. Továbbá támogatja a kis régiókban élő, kisebbségi nyelvet beszélő közösségek számára támogatási program indítását, illetve azt, hogy a kisebbségi jogok is legyenek részei az uniós alapszerződésnek.

A közgyűlés ezért határozatában kifejtette: elvárja Vera Jourová biztostól, az Erópai Unió értékekért és átláthatóságért felelős alelnökétől, hogy konkrét intézkedési javaslatot fogalmazzon meg a Minority SafePack kapcsán.

 

MTI nyomán | 3100.hu Fotó: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke egy korábbi sajtótájékoztatóján