A művelődési központ helyett a civil és ifjúsági házban adják be az ismétlő oltásokat

A Salgótarjáni Civil és Ifjúsági Ház bejárata 2021. május 25-én, amikor a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagját adták be itt az érintetteknek (Fotó: MTI/Komka Péter)

Péntektől vasárnapig a József Attila Művelődési Központ helyett az Apolló Mozinak is otthont adó épületben található Salgótarjáni Civil és Ifjúsági Házban várják az érintetteket a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni második, ismétlő oltásokra.

A Szent Lázár Megyei Kórház tájékoztatása szerint azok érintettek, akik április 30-án, május elsején illetve másodikán a megyeszékhelyi művelődési központban kaptak első Pfizer-BioNTech oltást. A második oltásokra június 4-én, 5-én és 6-án a Salgótarjáni Civil és Ifjúsági Házban kerül sor. A kórház kérése, hogy mindenki ugyanabban a napközbeni időpontban érkezzen, amikor az első oltást is megkapta.

 

A szennyvízminták is alátámasztják a járványhelyzet enyhülését

Egyetlen vizsgált város szennyvízmintájában sem emelkedett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, a minták többségében már alacsony koncentrációt mértek – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A 22 vizsgált szennyvízminta közül így már húsznál alacsony, kettőnél pedig mérsékelt koncentrációt mértek, kilenc helyszínen csökkenés, a többi helyszínen stagnálás volt tapasztalható.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta: határozottan csökken a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízmintákban többek között Salgótarjánban is.

A nógrádi megyeszékhely esetében legutóbb február közepén volt alacsony a mért koncentráció.

A salgótarjáni mintavételezési ponton Nógrád megye lakossága 22 százalékának szennyvizét vizsgálják, az adatok Salgótarján, Kazár, Mátraszele, Somoskőújfalu és Vizslás összesen bő 40 ezres lakosságának aktuális átfertőzöttségéről adnak információt. A fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják.

 

Kiemelt fotó: A Salgótarjáni Civil és Ifjúsági Ház bejárata 2021. május 25-én, amikor a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagját adták be itt az érintetteknek (Fotó: MTI/Komka Péter)