A most kisgyermek salgótarjániak évente átlagosan hat forró napot élnek meg, nyugdíjas korukra ez a szám legalább a duplája lesz

Érdekes infografikát készített a New York Times – erre a Qubit hívta fel a figyelmet. Bárki tanulmányozhatja, milyen hatással volt városa átlagos hőmérsékletére a globális felmelegedés, mióta megszületett.

A most negyvenes salgótarjániak gyermekkorukban átlagosan maximum kettő olyan napot éltek meg, amikor a levegő hőmérséklete 32 fok fölé emelkedett, napjainkban ennek legalább háromszorosa: átlagosan hat forró nap ez az érték.

Egy budapesti születésű negyvenéves magyar kisgyermekkorában évente legfeljebb három kánikulai nappal kellett számolni átlagosan, mára a 32 fokos hőséget meghaladó napok száma évente ennek a négyszerese, 12 lett. A New York Times megbízásából a számításokat végző Climate Impact Lab klímaváltozást kutató laboratórium kalkulációja szerint az évszázad közepére, második felére pedig ez jó eséllyel tovább duplázódik.

Az 1985 előtt született salgótarjániak évente még csak egy vagy kettő ilyen napot éltek meg, 1990 után már három, a 2000 környéki években négy, 2010 körül öt, napjaikban pedig már hat nap ez az érték.

Az évszázad végére 17-re jósolják ezt a számot a salgótarjáni térségben, a várható tartományt pedig 7 és 29 közé kalkulálják.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a bemutatott előrejelzés azt feltételezi, hogy az országok jelentősebb lépéseket fognak majd tenni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében, nagyjából a Párizsi Megállapodásban foglaltakkal összhangban. Ha nem, akkor ezek az értékek szinte biztosan ettől nagyobb ütemben fognak növekedni.

 

Qubit nyomán | Kiemelt fotónk illusztráció! (MTI Fotó: Mohai Balázs)