A Medves-vidékét is bemutatja a Hazajáró sorozat

Az elmúlt hétvégén a Medves-vidékén, annak magyar és szlovák oldalán forgatott a sokak által kedvelt és hétről-hétre követett, napjaink egyik legnézettebb hazai gyártású értékteremtő sorozataként jellemezhető Hazajáró stábja.

A „Hazajáró” hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig – megannyi magyar emlék kíséri a „Hazajáró” soha véget nem érő útját – olvashatjuk identitásuk összefoglalóját. A Hazajáró, “A magyar turisták honismereti magazinműsora” – ahogyan ők jellemzik magukat. Talán kicsit szerényen is, mert ennél sokkal több az, amit átadnak a kamerán keresztül, és messze nem csak a turistákat, természetjárókat kötik le. Olyanok ők nekünk, úgy kalandozunk mi velük, mint bő harminc évvel szüleink, felmenőink tették azt a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozattal és Rockenbauer Pállal.

A sorozatnak volt már salgótarjáni vonatkozású momentuma, hiszen az egyik epizódban a Radnai-havasokba, a Horthy-csúcsra látogattak el, amely helyszín kapcsán természetesen a salgótarjáni leventék tragédiájáról is megemlékeztek. A stáb meghívására akkor a Salgótarjáni Hegymászó Club tagjai is részt vettek a forgatáson: a csúcson találkoztak a forgatócsoporttal, ahonnan együtt vonultak le a Mosolygó-tó katlanába, a baleset emlékére 2003-ban állított kopjafához, melyet közösen megkoszorúztak.

Az elmúlt vasárnap a Hazajáró stábját ismét a Salgótarjáni Hegymászó Club tagjai; Lőrincz Gyula és Sótér Zsolt fogadták a Medves-fennsíkon, kiegészülve Prakfalvi Péterrel, a Novohrad – Nógrád Geopark geológusával. Moys Zoltán rendezőt kérdeztük az epizódról és arról, mikor látható majd adásban a Medves-vidéke az ő kamerájukon keresztül.