A másodosztály mezőnyének egy része távol marad a Salgó-ralitól

A második vonal mezőnyének 66 tagja közösen jelentette be csütörtökön: megelégelték a Rally2-es versenyzőket “évek óta sújtó sanyarú és megalázó helyzeteket”. A versenyzők közleményéből kiderül az is, hogy a problémák sokszori jelzését követően a múlt hétvégén megrendezett Ózd-Eger-ralin történtek jelentették számukra az utolsó cseppet a pohárban.

A közlemény szerint nevezési zárlat után csökkentett gyorsasági kilométerek, hibásan kiadott itinerek, menetlevél problémák jellemezték az Ózd-Eger-ralit, majd a verseny hat gyorsaságijából kettő is etap lett a másodosztály számára. Ugyanakkor a versenyzők szerint “körültekintőbb szervezés esetén már a második gyorsasági szakasznak sem kellett volna elmaradnia”, a hatodik szakaszon pedig “méltatlan és megalázó helyzetbe hozta a versenyirányítás az egyik versenyzőtársukat”.

A versenyzők sérelmezik a szervizparkok minőségét, a mára rendszeressé vált etapokat, esetenként a minimális tisztelet teljes hiányát úgy a szövetség, a Rally Szakági Bizottság, valamint sok esetben a gépátvételeken a technikai bizottság egyes tagjai részéről. Véleményük szerint “az idei évre megemelt nevezési díjak köszönő viszonyban sincsenek az általuk elvárt – a versenyek rendezője által minimálisan nyújtani szükséges – minőséggel”.

Amíg az általunk kifogásolt és már számtalanszor jelzett problémákra nem talál megoldást a szövetség illetve a Rally Szakági Bizottság, addig arra az elhatározásra jutottunk, hogy nem kívánunk részt venni a Kelet Autósport Kft. által szervezett következő versenyen. Ezért nem adtuk le a nevezésünket június 4-6. között megrendezésre kerülő Salgó-ralira – írta közös közleményében a másodosztály 66 versenyzője.

És hogy pontosan mit is jelent a tiltakozás a mezőny tekintetében? A múlt hétvégén lezajlott Ózd-Eger Rally másodosztályú abszolútjának első 20 helyezett párosai között hét olyan duót találunk, melynek egyik tagja sem írta alá a dokumentumot (ugyanakkor az egyik páros ezek közül érintett a Rally Szakági Bizottságban). A további 13 páros legtöbbjének mindkét tagja aláírta a távolmaradásukat jelző közleményt.

A Rally Szakági Bizottságnak egy csütörtökön délután megjelent közleményben már próbált elébe menni a helyzetnek: miután tudomásukra jutott, hogy a versenyzők egy része kritikákat fogalmazott meg, a Rally2-es mezőny három delegált tagját meghívták a testület jövő keddi ülésére. A közlemény szerint a cél a kölcsönös megértésen alapuló, konszenzusos és hosszútávú megoldás megtalálása a felmerült kérdésekben.

 

Kiemelt archív fotó: Nézők a 2020-as Salgó Rally mátrai körgyorsaságiján, Bátonyterenye közelében