A magyarországi 4G mobilhálózatok az európai top 3-ban vannak egy elemzés szerint

A Magyarországon működő 4G hálózatok sebessége kiemelkedő, a harmadik legjobb Európában, és lefedettségben is a top 3-ban van – derült ki az OpenSignal 88 országot vizsgáló legfrissebb jelentéséből, amelyet a Telenor juttatott el az MTI-hez pénteken.

Az OpenSignal februári globális beszámolója szerint az átlagos letöltési sebesség alapján a magyar 4G hálózatok világszinten is a legjobb öt között vannak. A független szervezet most először fókuszált Európán belül a 4G szolgáltatások minőségére. Mérési eredményei alapján 36 európai ország közül a magyarországi 4G hálózatok bizonyultak a harmadik leggyorsabbnak másodpercenként 39,2 megabit (Mbps) letöltési sebességgel, míg az első helyet Hollandia (42,1 Mbps), a másodikat pedig Norvégia (41,2 Mbps) szerezte meg.

A tájékoztatás szerint sokkal rosszabbul szerepeltek a méréseken például a német, a brit és az ír 4G-hálózatok, amelyek egyikén sem sikerült elérni a 25 Mbps-es letöltési átlagsebességet. Ennek egyik oka az OpenSignal szerint az, hogy ezen országok többsége fejlett 3G szolgáltatásokat épített ki a korábbi években, ezért lassabban bővítik 4G-s szolgáltatásaikat.

Ezzel szemben kiemelkedően teljesítettek a közép-kelet-európai és balti országok: Magyarországon, Litvániában és Csehországban a tesztek 87 százaléka során 4G hálózatokhoz csatlakoztak a készülékek. A 4G szolgáltatások hozzáférhetőségét illetően Magyarország ugyancsak a harmadik legjobb helyen áll Európában – derül ki az OpenSignal bejegyzéséből.

A szervezet mérési statisztikái szerint a világ egyéb régióban megállt a 4G szolgáltatások adatátviteli sebességének gyorsulása, míg Európában ez továbbra is javul. Ha fejlődés üteme nem változik, a régió a legfejlettebbnek számító kelet-ázsiai piacot is beérheti – közölték.

 

Mobilinternet-elérés és letöltési sebesség Nógrádban

Az OpenSignal felmérése ahogyan fent említettük, még a HSPA hálózatokon regisztrált adatokat sem veszi figyelembe, ugyanakkor az összes adatból összeállított interaktív térképen az erre vonatkozó információk is megtalálhatóak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a három legnagyobb mobilszolgáltató előfizetőjeként akár a 2G, a 3G vagy a 4G szoltatás hol gyenge a környéken. A térkép alapján – amely egyébiránt a jellemzően közúti közlekedés során és a településeken mért értékeket összesíti – Kelet-Nógrádban a Medves-fennsík peremvidékén és Cered felé, Salgótarján és Mátraszele között, a Mátra nyugati lejtőjén (Pásztó felett egészen a Felső-Mátráig), illetve a Belső-Cserhát területén (például Cserhátszentiván, Bokor vagy Kutasó környékén) jellemzően gyengébbek a jelek.