A magyar kultúra napja – Átadták a Pro Cultura-díjakat

A Pro Cultura Hungarica díjjal elismert Gian Paolo Brizzi, a Bolognai Alma Mater Studiorum professzor emeritusa, Szvorák Zsuzsanna, gimnáziumi tanár, a Csemadok füleki alapszervezete elnöke és Turczi István költő, műfordító, irodalomszervező (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Gian Paolo Brizzi hungarológus, Szvorák Zsuzsanna felvidéki magyar nyelv és irodalomtanár, valamint Turczi István költő, műfordító vehette át a Pro Cultura Hungarica díjat az Emberi Erőforrások Minisztériumában szerdán, a magyar kultúra napján.

A magyar kultúra napját hagyományosan a Himnusz születésének évfordulóján ünnepeljük – emlékeztetett a díjak átadása előtt az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hangsúlyozta: a magyarság ezen a napon emlékezik a kultúra nemzetmegtartó erejére; napjaink kihívása pedig biztosítani a magyar kultúrán belül a sokszínűséget és ezzel együtt az arányosságot.

A miniszter értékelése szerint az utóbbi időben sikerült elmozdulni az értékek felé és megoldani a kultúra finanszírozását is. Ennek köszönhetően a magyar kultúra egyetlen területe sem kap kevesebbet, mint korábban, a független színházak sem – fűzte hozzá. Újjászervezik a magyar irodalmi életet, átszervezik a Petőfi Irodalmi Múzeumot, rendezett viszonyokat teremtenek a múzeumokban, levéltárakban és az előadóművészet területén – sorolta a példákat Kásler Miklós.

Mint hozzátette, a 2010-es 172 milliárdról idén már 584 milliárd forintra emelkedett a kultúra állami támogatása, miközben Budapesten és vidéken is a kiegyezés óta legjelentősebb kulturális fejlesztési hullám zajlik le. A Liget Budapest projekt például a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházása – említett példát. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a kultúra legyen mindenkié, a magyar kultúra értékeit a mostani és a későbbi generációk is élvezhessék – közölte Kásler Miklós.

Az ünnepségen Pro Cultura-díjban részesült Szvorák Zsuzsanna több mint huszonöt éve a Füleki Gimnázium magyar nyelv és irodalom, valamint etikai nevelés szakos tanára. Hivatása mellett jelentős közéleti tevékenységet végez: elnöke a Csemadok füleki alapszervezetének, létrehozta a füleki Magyar Közösségi Házat, rendezvények szervezésével, ifjúsági csoportok vezetésével gazdagítja a Felvidék kulturális életét – tudósít az MTI.

 

Kiemelt fotó: A Pro Cultura Hungarica díjjal elismert Gian Paolo Brizzi, a Bolognai Alma Mater Studiorum professzor emeritusa, Szvorák Zsuzsanna, gimnáziumi tanár, a Csemadok füleki alapszervezete elnöke és Turczi István költő, műfordító, irodalomszervező (Fotó: MTI/Soós Lajos)