A magyar blueskirály is belekóstolt a laskába

 

Az elmúlt években megyénk egyik legnépszerűbb egynapos fesztiváljává nőtte ki magát a Kazári Laskafesztivál és Tócsni Party. Mint az szombaton újfent bebizonyosodott: nem véletlenül.

 

Ahogyan a látogatók is megtapasztalhatták, kibővült a rendezvény helyszíne, nagyobb alapterületen helyezték el a fesztivál programjait, főzőhelyeit, a vidámparki lehetőségeket, kapcsolódó programokat – fejtette ki kérdésünkre Gecse Ákos, Kazár polgármestere. A salgótarjániaknak ingyenes buszjáratok álltak rendelkezésre, melyek óránként szállították az utasokat mindkét irányban. Az lehetőséget rengetegen használták ki: szinte minden járatot megtöltöttek a fesztiválra kilátogatók.

 

 

Bár a nevezett csapatok létszámát tekintve nem született rekord – 58 csapat nevezett be, akik 65 főzőhelyet használtak –, de közel jártunk hozzá. A rendezvény látogatóinak számára vonatkozó összesítések még zajlanak, de azt már biztosan tudjuk, hogy több mint hatezer darab laskajegyet vásároltak a fesztiválvendégek. Ami nagy öröm számunkra, hogy pozitív volt a fogadtatása a hosszabbra nyújtott esti koncerteknek, a nyolc óra körüli időszakban (amikor Deák Bill Gyula koncertje kezdődött) ilyen sokan még nem voltak nálunk korábban

– mondta Gecse Ákos.

 

 

 

Napközben a színpadon helyi és környékbeli hagyományőrzők, táncosok szórakoztatták a közönséget, köztük a Fölszállott a páva gyerekkiadásának énekes kategóriáját megnyerő bátonyterenyei Haraszti-ikrekkel. A kísérő programok között kézműves vásár és bemutató, vidámpark, bringó-hintó, kiállított rally- és veterán autók, játszópark várta az érdeklődőket. Természetesen a Kazárra a Laskafesztivál alkalmából érkezők megismerkedhettek a falu nevezetességeivel is: a múzeum és helyi kiállítóhelyek egész nap fogadták az érdeklődőket, ahogyan a Tufa-taxi is reggeltől estig járt a település központja az egyedi geológiai képződmény, a riolittufa-eróziós felszín között.

 

 

 

Kora este a Holdviola adott koncertet Kazáron, majd az a Deák Bill Gyula következett, akiről immáron harminc évvel ezelőtt fogalmazta meg azt Chuck Berry, hogy: “Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam”. A kazári laskába is belekóstoló magyar blueskirály élő fellépése telitalálat volt a szervezők részéről: az idén 68 éves Bill Kapitány fergeteges hangulatot teremtett és láthatóan azok számára is élményt jelentett koncertje, akik nem feltétlen az általa képviselt zenei irányzat szerelmesei. A Kazári Laskafesztivál és Tócsni Party végül éjszakába nyúló utcabállal zárult.

 

 

 

 

Kazár polgármestere a folytatást firtató kérdéseinkkel kapcsolatban türelmet kért, de jelezte: mindenféleképpen szeretnék némileg megújítani a Laskafesztivált a 2017-es, jubileumi, tízedik alkalomra. Annyit azért elárult: nincs elvetve az sem, hogy jövő év májusának végén esetlegesen már kétnapos rendezvényen fogadják majd a látogatókat.

Gecse Ákos kiemelte: hírportálunkon keresztül is szeretné kifejezni köszönetét a rendezvény szervezőcsapatának. A fesztivált megelőző héten legalább százan tevékenykedtek a gördülékeny lebonyolításért úgy “hivatalból”, mint önkéntesként, szombaton pedig kettőszáz önkéntes segítette a program megrendezését.

Az ő fáradtságuk nélkül ez nem működne, nem működhetett volna

– emelte ki a település polgármestere.

 

A IX. Laskafesztivál és Tócsni Party főzőversenyének eredménye

Laska. Kiemelt I. hely és vándorserleg: Örökifjak-Szupernagyik Nyugdíjasok csapata. Helyezések: I. Hasznosi Sándorok, II. Gyógyszerészek, III. Kazári Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Tócsni. Kiemelt I. hely és vándorserleg: MYNEXY. Helyezések: I. Axamo Kft., II. Narancsok, III. RokonÁszok. Egyéb. Kiemelt I. hely és vándorserleg: Kökényi bosnyákok. Helyezések: I. Csöppentők, II. Kistarján Egyesület, III. Palacsinta Fesztivál Team. Különdíj: Banyatársulat.