A lengyel kulturális minisztertől vehetett át elismerést Braun Miklós

Ötvenedik évfordulóját ünnepelte idén a Zakopanei Nemzetközi Folklórfesztivál, melyet a világ legnagyobb hagyományokkal bíró népművészeti fesztiváljaként tartanak számon. A fesztivál fő célja a hegyi népek népművészeti kincseinek megőrzése, ápolása és átadása a lehető legtöbb embernek. Ezen célok elérésében végzett két évtizedes tevékenységét ismerték el a fesztivál gálaestjén a salgótarjáni táncpedagógusnak.

A több mint egy héten keresztül zajló programok – melyeknek a Magas-Tátra északi lábánál fekvő Zakopane ad otthont – nem csak a versenyről szólnak, hanem a népi kultúra és szokáskultúra ápolásáról, átadásáról is. A magyarok is minden évben képviseltetik magukat, idén a mezőkövesdi Matyó Táncegyüttes volt ott a fesztiválon, akik ezüst minősítést nyertek, az arany minősítést egy török táncegyüttes vihette haza. Salgótarjánból a Kodály Zoltán Táncegyüttes járt itt korábban: 2009-ben arany minősítést hoztak el a zakopanei fesztiválról.

Nem csak a Kodály Zoltán Táncegyüttes, hanem annak vezetője, Braun Miklós kapcsán is volt és van salgótarjáni érintettség a nemzetközi folklórfesztiválon. Braun Miklós ugyanis közel 20 éve tagja a fesztivál nemzetközi zsűrijének, melynek legfőbb feladata a folklór nemzetközi megítélése.

A Zakopanei Nemzetközi Folklórfesztiválhoz kapcsolódó két évtizedes tevékenysége, a fesztivál szakmai színvonalának, hírnevének öregbítése elismeréseként Braun Miklós elismerést vehetett át Piotr Gliński lengyel miniszterelnök-helyettestől, kulturális és örökségvédelmi minisztertől.

Braun Miklós a 3100.hu megkeresésére elmondta: az 50. évforduló fontos esemény volt a – szakmai berkekben is elismert – fesztivál életében és a szervezők a jubileumhoz méltó módon bonyolították le az igen sűrűre tervezett programot. A fél évszázad során a zakopanei fesztiválnak több mint félezer együttes volt vendége a világ mintegy hatvan országát reprezentálva.

 

Kiemelt fotó: Az 50. Zakopanei Nemzetközi Folklórfesztivál gálaestje (Forrás: festiwale.zakopane.pl)