A legmagasabb állami tudományos kitüntetésben részesült Simonyi Sándor

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. A koronavírus-járvány miatt a Kossuth- és Széchenyi-díjak, illetve a további állami elismerések díjazottjainak névsorát az ünnep alkalmából a mai napon a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozták, de a kitüntetések átadását későbbre halasztották.

Áder János köztársasági elnök a kormány előterjesztésére Széchenyi-díjat adományozott Simonyi Sándor gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipari Professzora, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára részére.

A laudáció szerint a díjat Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során végzett, a hazai gépjárműtechnika területén folytatott öt évtizedes, a gépjárműipar újjáéledéséhez is hozzájáruló, kiemelkedően eredményes kutató-fejlesztő, illetve innovációs tevékenysége elismeréseként kapta.

A Széchenyi-díj a legmagasabb magyar állami tudományos kitüntetés. Az Országgyűlés 1990. január 25-én döntött arról, hogy a korábbi Állami Díj helyett Széchenyi-díj adományozható annak, “aki a tudományok, a műszaki alkotások, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a gyógyítás, az oktatás-nevelés terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményt ér el”. A díj megosztva is adományozható közös alkotás, együttesen elért eredmény esetén.

A jelentős találmányokkal rendelkező szakembernek tavaly januárban adományozott díszpolgári címet Salgótarján önkormányzata. Korábban átvehette Salgótarján Pro Urbe díját és a Nógrád megyei Príma-díjat, 2017-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. A sikeres kutatómérnök 1994-ben alapította a TRIGON Electronica Kft.-t, amelynek azóta is ügyvezető igazgatója. A cég járműelektronikai, mechatronikai járműautomatikai rendszerek fejlesztésével gyártásával és műszaki kutatás-fejlesztéssel foglalkozik.

A további nógrádi kitüntetettekről itt írtunk.

 

MTI nyomán / 3100.hu archív fotó: Simonyi Sándor a Salgótarján várossá nyilvánításának 97. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, ahol átvehette a Salgótarján Díszpolgára kitüntető címet