A legjobb futók lepik el vasárnap a Tóstrand környékét

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) két kiemelt versenysorozata is Salgótarjánba látogat vasárnap. A házigazda Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) 61 futója is rajthoz áll majd, de a közel háromszázötven versenyző között például nyolc idei mezei futó bajnok is akad – közölte az eseményt rendező egyesület.

A Tóstrandon vasárnap 11 órakor a Sport XXI-es küzdelmek során az észak-magyarországi régió szakosztályainak nyolcfős csapatai mérkőznek meg egymással, két korcsoportban. Minden egyesületben négy fiú és négy lány helyezési száma adja meg a pontszámot. A 9-12 éves fiatalok a horgásztó környékén kialakított bő fél kilométeres pályán köröznek majd, az U11-esekre kettő, míg az U13-asokra három kör vár majd, összesen 140-en neveztek előre.

Bő egy órával később aztán a Mezei futó Magyar Liga idei harmadik állomása kezdődik. Az újoncoktól (13 évesek) a felnőttekig terjedő korcsoportok számára egy másfél kilométeres kört jelölnek ki a szervezők, amiből korcsoportonként eltérő mennyiséget kell teljesíteni, őket a tó melletti salakos úton hátravezetik a strand területére is. Így egy elég technikás pálya várja majd a futókat, hiszen egy körön belül négyszer is változik majd a talaj, és a kanyaroknál is résen kell majd lenni. Az utóbbi két hét esőzése megpuhította a talajt, de a verseny előtti napokra és vasárnapra már nem jósolnak csapadékot, és remélhetőleg addig a vaddisznók sem túrják fel a pályát.

A házigazda SAC összesen 61 futót indít majd a nap során, valamennyi csoportjukat mozgósítva. A Sport XXI-ben 49 fiatalt neveztek, U11-ben kettő, U13-ban pedig három csapatot is ki tudnak állítani. A ligaküzdelmekben 12-en képviselik a klubot, minden korcsoportot felölelve. Az éremszerzése a legnagyobb esélye az ifista Mag Viktóriának lesz, de testvére, Fruzsina is a dobogó közelébe érhet. A másik tarjáni klub, a Zenit SE két versenyzőt állít rajthoz.

A Mezei Liga a MASZ egy rangos sorozata, emellett pénzdíj is jár a legjobbaknak, így minden élversenyzőt motivál az indulásra. A szezonban öt versenyen kell ranglistapontokat gyűjtögetni, Salgótarjánban az első nyolc-nyolc kap majd pontot. Az egyes állomásokon és a végelszámolásban is jutalmazzák a futókat, illetve egyesületeiket.

 

Összesen közel 350 futó érkezik a Tóstrandra

A 140 fiatal versenyzőn túl a ligafutamokra idén 202 nevezést adtak le (tavaly, az első salgótarjáni rendezés során 164-en futottak), az ország minden pontjáról érkeznek majd futók a MASZ és a salgótarjáni önkormányzat által is támogatott eseményre. A legtöbben a széles bázissal rendelkező veszprémiek érkeznek, az SVSE 15, a VEDAC 19 nevezést adott le, de legalább tíz emberrel érkeznek a honvédosok, a dombóváriak, a győriek, a kecskemétiek, a miskolciak, a pécsiek és az újpestiek is.

Az idei mezei futó bajnokság nyolc győztese is jelezte érkezését a nógrádi megyeszékhelyre, így igazán komoly mezőnyök indulnak majd útjukra. A felnőtteknél a legnagyobb esélyes a 24 esztendős Kovács Benjámin Ádám, a Honvéd futója nem csak az idei ob-n nyert (sokadik alkalommal), de például a 10 ezer méteres bajnokságon is rendre nyerni tud, valamint több világversenyre is kijutott a válogatottal. A mezőnyben azonban ott lesz még a tavalyi salgótarjáni győztes kecskeméti (idei junior bajnok) Palkovits István, valamint az ezüstérmes pécsi Bicsák Bence is. A hölgyeknél is remek futásokat láthatunk, a ligasorozat előző állomásán, Nemesvámoson érmes trió is Salgótarjánba látogat majd, akkor a két honvédos, (az idei utánpótlás bajnok) Tóth Lili Anna és Mógor Boglárka mögött az ikarusos Merényi Panna állhatott dobogóra. A fiatalabbaknál is több korosztályos bajnok, illetve válogatott adta le nevezését.

A díjátadók sem kisebb nevek lesznek. Az SBTC legendája, a kétszeres olimpikon hosszútávfutó, Mecser Lajos 11-szer nyert mezei futó országos bajnokságot, ebből nyolcat sorozatban. A SAC-os Kadlót Zoltán mezei futó világbajnokságokon is szerepelt, emellett pedig ő tartja a félmaratoni országos csúcsot.

 

Forrás: Salgótarjáni Atlétikai Club / Kiemelt fotó: Harmadik alkalommal lepik el a futók a Tóstrand környékét a Salgótarjáni Atlétikai Club rendezésében (Fotó: SAC/Hegedűs Márk)