A leggyorsabban jutnak a pénzükhöz, egyben a leginkább időben fizetők a nógrádi cégek

Sokkal kevesebb számla keletkezett 2020 első negyedévében hazánkban, mint az előző év hasonló időszakában – derül ki a Bisnode céginformációs elemző 3100.hu-hoz eljutatott friss adataiból. Mind darabszámban mind értékben a felére esett a számlaforgalom: előbbi 47, utóbbi 50 százaléka a 2019-es értékeknek.

Idén az első három hónapban 168 164 számlát állítottak ki a tavalyi 315 641-gyel szemben. A számlákat kiállító cégek száma ugyancsak megcsappant: 27 százalékkal alacsonyabb a 2019-es értékeknél. A szállítók szűkebbre szabták a fizetési határidőt, de a számlafizetési késedelmek mértéke ettől függetlenül csökkent. Az átlagos fizetési késedelem 15,8 nap volt, ami egy tizednapos javulás az előző évihez képest, miközben az átlagos fizetési határidő 11 százalékkal csökkent: 24,5-ről 21,9 napra. Extrém késések leginkább a művészet, szórakoztatás, szabad idő ágazatra voltak jellemzőek, ahol a számlák 4 százalékát csak két hónapon túl, 3 százalékát pedig csak 3 hónapon túl rendezték.

A pénzhez jutási időt területi alapon vizsgálva Nógrád áll az élen: megyénkben 31 nap alatti értéket mért a Bisnode, ez a tavalyi évhez képest közel 7 nappal kevsebbet. A legtovább a Komárom-Esztergom megyei szállítók várhattak a pénzükre: bő 55 napot.

A fizetési morál is Nógrád megyében volt a legjobb, térségünkben az összes számla 74 százalékát időben fizették ki.

Úgy tűnik rövid határidőre, jelenős arányban kiegyenlítettek a nógrádi cégek számlái, de akinek nem fizetnek sokáig várhat a pénzére: megyénkben és Jász-Nagykun- Szolnokban voltak a leggyakoribbak az extrém késések: számlák értékének 3 százalékát 90 napon túl rendezték – derül ki a Bisnode cégcsoport március végi adataiból.