A központi költségvetés finanszírozza majd a Bátonyterenye és Ózd közötti főutak fejlesztését

(Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. | Facebook)

Meghatározta a kormány a költségvetésből finanszírozott kiemelt közúti beruházásokat, az erről szóló határozat a keddi Magyar Közlönyben jelent meg. Erre a célra 2020-ig összesen 750 milliárd forintot fordítanak.

A határozat szerint a kormány egyetért Sopron, Szolnok, Békéscsaba “magas szintű útkapcsolatának kiépítésével”, valamint Ózd, Debrecen, Győr és Esztergom közúti kapcsolatrendszerének fejlesztésével, és mindehhez 2020-ig 750 milliárd forintot biztosít a központi költségvetésből.

A kormány tervei szerint megépül az M85-ös autóút Csorna-Sopron-országhatár közötti szakasza, a 405-ös főút Újhartyán-Albertirsa és az M4-es autópálya Albertirsa-Abony közötti része, valamint az M8-as és az M44-es gyorsforgalmi út Kecskemét-Nagykőrös-Békéscsaba között. Fejlesztik a 23-as és a 25-ös főút Bátonyterenye–Pátervására-Ózd közötti szakaszát, a 471-es főút Hajdú-Bihar megyei szakaszát. Megépül a határozat szerint a 813-as, Győr keleti elkerülő út (II. és III. ütem), valamint a 102-es út Esztergom és az M1-es autópálya között.

A Magyar Közlönyben megjelent évenkénti prognosztizált költségvetési források nagyságrendjéből kiderül: az idei évtől 2017-ig túlnyomórészt az előkészítés zajlik majd, a beruházások jelentős része 2018-ban és 2019-ben valósulhat majd meg. A kiemelt beruházások – így a Nógrádot érintő szakasz – megvalósítását legkésőbb 2020. december 31-ig kell befejezni.

MTI nyomán

Illusztráció forrása: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. | Facebook