A következő évad minden hónapjában lesz premier a Zenthe Ferenc Színházban

Kilenc premierrel készül a 2019/2020-as évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, Mikó István színművész rendezőként mutatkozik be a nógrádi megyeszékhelyen.

Fekete Zsolt, a város polgármestere a következő évadot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy a társulatot 2013-ban vették nyilvántartásba előadóművészeti szervezetként, addig egyedüli megyeszékhelyként Salgótarjánnak nem volt önálló színháza. A társulat ma már más városokban is örömmel látott vendég – mondta, hozzátéve, hogy jövőre lesz Zenthe Ferenc születésének századik évfordulója, ez pedig minőségi évadra kötelezi a színházat.

Simon Lajos, a 82 tagú Zenthe Ferenc Színház igazgatója elmondta: szeptembertől májusig minden hónapban lesz premier, erre eddig még nem volt példa.

Szeptemberben Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiájával indul az új előadások sora. A darabban Bozó Andrea és Kaszás Gergő is fellép. Októberben viszik színre Queneau Stílusgyakorlatok című történetét, novemberben mutatják be Lengyel Ferenc Ópiumkeringő című, Karády Katalinról szóló darabját, a Bolan Production, a Kaposváry Csiky Gergely Színház, a Zenthe Ferenc Színház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkcióját. Decemberi bemutatóként pedig az Advent a Hargitán című Sütő András-drámát láthatja a közönség a Váci Dunakanyar Színházzal közös produkcióban.

Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című zenés vígjátékát Mikó István rendezi, aki a sajtótájékoztatón kiemelte: Móricz nyelvezete olyan, hogy boldogság lesz vele foglalkozni. A magyar kultúra napján bemutatandó előadásban közreműködik majd a Dűvő zenekar és a Nógrád Táncegyüttes művészei is. Márciusban, a színházi világnapon tűzik műsorra a Tanulmány a nőkről című zenés vígjátékot, majd áprilisban, Zenthe Ferenc születésének századik évfordulóján Oscar Wilde Bunbury, avagy hazudj, ha tudsz című vígjátékát.

A Székfoglaló Premier és a Zenthe Ferenc-bérletek hat előadást tartalmaznak (Vízkereszt…, Stílusgyakorlatok, Advent a Hargitán, Nem élhetek…, Tanulmány a nőkről, Bunbury…), a Tolnay Klári-bérletben öt produkciót lehet megtekinteni (Víkereszt…, Feketeszárú cseresznye, Nem élhetek…, Jövőre veled ugyanitt, Bunbury…). A Vertich József-bérlet öt előadást kínál (Játék a kastélyban, A hazug, Skót mámor, Tartuffe, Hyppolit), ahogyan az újdonságként megjelenő Visszataps bérlet is. Utóbbiban az országszerte nagy sikerrel futó, de Salgótarjánban már régen látott saját produkciókból válogattak: Képzelt beteg, Szent Péter esernyője, Augusztus Oklahomában, A tündérlaki lányok, A falu rossza. A bérletek továbbra is kedvező árakon vásárolhatóak meg, a jegyárakon nem emeltek, sőt, több sorozatban is kedvezőbb áron lehet válogatni. Marad a kedvelt Szabadbérlet is, mely a szabad helyek erejéig bármelyik felnőtt bérletes előadásra beváltható – akár egy előadásra több fő részére, akár egy fő részére több előadásra érvényesítve.

A nagyszínpadi előadások mellett a Zenthe Szalon Felolvasószínháza is helyet ad két premiernek. Itt februárban Marschalkó Zsolt Homokvihar című drámáját, májusban pedig Karinthy Frigyes Lux úr szabadalma vagy a nyolcadik mennyország című misztériumát mutatják be.

Susán Ferenc rendező, produkciós igazgató elmondta: a Zenthe Szalonban folytatódik a népszerű Kedvenc színészeink sorozat, amelynek keretében a nézők közelebbről is megismerkedhetnek mások mellett Kaszás Gergővel, Mészáros Mátéval és Kovács Vandával. Új kezdeményezés a Teátrum kávéház: az irodalmi esteken rendezőket, dramaturgokat, díszlet- és jelmeztervezőket, drámaírókat, színházigazgatókat, kritikusokat látnak vendégül.

 
MTI nyomán / 3100.hu Fotó: A Zenthe Ferenc Színház 2019/2020-as évadának sajtótájékoztatója