A kormány fejlesztéssel reagál a válságra: termálstrand épül Pásztón

Új dimenzióba helyezi Kelet-Nógrád turizmusát az a beruházás, amelyet október 27-én jelentett be Farkas Attila polgármester, Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő Pásztón. A kisváros meglévő strandját termálfürdővé fejlesztik a kormány által erre a célra megítélt 1,5 milliárd forint támogatásból.

A pásztói városházán tartott sajtótájékoztatón Farkas Attila így fogalmazott:

ünnep ez a nap Pásztó történetében, bejelenthetem ugyanis, hogy Magyarország Kormánya másfél milliárd forintot biztosít az önkormányzatnak a strandfejlesztés második ütemére.

A polgármester emlékeztetett: előnyös helyzetet teremtett Pásztón az, hogy elkészült a 21-es főút négysávosítása, amelyen érkezve egyre több turista közelíti meg innen a Mátrát. A strandfejlesztés első ütemében már több előkészítő munkát sikerült elvégezni, a továbbiak kapcsolódva a második ütemhez, azzal együtt zajlanak majd – mondta el Farkas Attila. A most megítélt támogatást kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, miután az lehetővé teszi, hogy teljes rekonstrukciót valósítsanak meg a létesítményben.

A pásztói strandon egy új, egész évben üzemelő, komplex élményszolgáltatásokat nyújtó, a családokat is kiszolgálni képes központi épület és egy új kültéri, négy évszakos termálmedence épül a szükséges kiszolgáló infrastruktúrával együtt. Továbbá fúrnak egy új termálvíz-kutat is, a jobb kiszolgálás érdekében. A vízmelegítéshez hőszivattyúkat és napenergiát fognak használni. A fejlesztés a tervek szerint két éven belül elkészülhet – közölte Farkas Attila polgármester.

A pásztói strandfürdő (Forrás: dr. Becsó Károly országgyűlési képviselő | Facebook)
A pásztói strandfürdő (Forrás: dr. Becsó Károly országgyűlési képviselő | Facebook)

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kelet-nógrádi turizmusfejlesztés 2010 után indult be igazán. Azóta 17 milliárd forint érkezett a térségbe erre a célra. A négy, már meglévő csomópont, amelyek további fejlesztések előtt állnak:

Hollókő, Mátraverebély-Szentkút, a Novohrad-Nógrád Geopark és Pásztó. Utóbbi azért, mert a Cserhát keleti, egyben a Mátra nyugati kapuja, történelmi kisváros, s mert egyedül itt van termálvíz.

Becsó Zsolt kiemelte azt is, hogy ez a rég várt beruházás hozzájárul majd a szezonalitás csökkentéséhez, hiszen egész évben tudnak majd szolgáltatást nyújtani az ide érkezőknek.

Könnyid László úgy fogalmazott: a beruházással új dimenzióba kerülhet Pásztó és térsége turizmusa. A kormány a koronavírus okozta válságból előre tekint és támogatja a turizmus olyan beruházásait, amelyek a jövőben hozzájárulhatnak a forgalom bővüléséhez, munkahelyek megőrzéséhez és újak teremtéséhez. Az ilyen pontszerű fejlesztések is – mint a pásztói strandfejlesztés – szolgálják ezeket a célokat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese aláhúzta: a Mátra-Bükk turisztikai térség kiemelten jól teljesít, ami a látogatottságot illeti. Hónapról-hónapra a Balaton mögött a második legkedveltebb belföldi úti cél. Itt a szálláshelyek 88 százalékát családi vállalkozások működtetik. Egy ilyen jelentőségű új attrakció erősíteni fogja őket, de a kormány mással is segít: a célzott felújítási programban 24 millió forintot juttatott idén pásztói magánszállásoknak felújításra a magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázat keretében. A pásztói gyógyvíz-kincsről szólva kiemelte: nagy feladat, hogy jól sáfárkodjanak ezzel. Könnyid László hozzátette, Pásztó már a napokban megkapja a forrást a beruházás előkészítéséhez.