A kórház területén épül meg az új salgótarjáni onkológiai központ

Helyben elérhetővé válik a sugárkezelés és a kemoterápia, de többek között speciális laboratórium is lesz az új intézményrészben. Egy ideig az egykori Pénzügyi és Számviteli Főiskola épületéről lehetett hallani, mint potenciális helyszín, a Szent Lázár Megyei Kórház által közreadott információk szerint azonban immáron biztos, hogy egészségügyi intézményen belül történik meg a bővítés.

A beruházás a Modern Városok Program salgótarjáni megállapodásában lett nevesítve, az építkezést megelőző tervezési feladatok 250 millió forint kormánytámogatásból kezdődhettek meg. A Szent Lázár Megyei Kórház területén megépülő központtal elérhető lesz térségünkben a legkorszerűbb sugárterápia, illetve a képvezérelt sugárkezelés is. Az új épületrész pinceszintjén elhelyezkedő két korszerű besugárzóval teljessé válik a kórház regionális onkológiai központtá történő fejlesztése – emeli ki a Szent Lázár Megyei Kórház.

A tervek szerint a fejlesztés során átépítik majd a belső udvar felőli bejáratot. A központ ugyanis annak közelében, a gyerekosztály és a főépület közötti szabad területen épül meg, minden szintjén összekötve a két épületet.

Az új onkológiai központ 3300 négyzetméter területű lesz. A tömbben helyet kap egy kemoterápiás kezelő 10 székkel, egy onkológiai aktív osztály 20 ággyal, illetve egy onkológiai rehabilitációs osztály is, szintén 20 ággyal. A földszinten helyezik majd el a járóbeteg-szakellátást onkológiai gondozó szakrendeléssel és fájdalom ambulanciával. Az épületben lesznek különböző vizsgálóhelyiségek, önálló sugárterápiás részleg, de az infúzió keverékek összeállítása is egy tömbön belüli laboratóriumban történik majd.

A beruházás részeként bővül majd a parkolási lehetőség is: az onkológiai tömb “mögött”, a patak lefedésével száz férőhelyes parkolót építenek.

(Látványtervek: Szent Lázár Megyei Kórház)
(Látványtervek: Szent Lázár Megyei Kórház)