A kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta a kábítószer hatása alatt halálos balesetet okozó fiatal

(Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

Hét év hat hónap szabadságvesztésre ítélte a Salgótarjáni Járásbíróság azt a fiatalkorút, aki bedrogozva okozott halálos balesetet egy lopott autóval Salgótarjánban. Az ítélet jogerős.

A Nógrád Megyei Főügyészség ügyösszefoglalója szerint a jogosítvánnyal nem rendelkező fiú 2019 novemberében Karancslapújtőről lopott el egy gépjárművet, amit a reggeli órákban pszichoaktív anyagoktól és nyugtatótól bódult állapotban vezetett a 21-es számú főúton. Egy balkanyarban – a baglyasaljai felüljáró és Zagyvapálfalva között – a megengedettet meghaladó, valamint az út vonalvezetéséhez és az útburkolat csúszós állapotához képest is eltúlzott sebességgel haladt, emiatt átsodródott a szembe sávba, ahol frontálisan ütközött egy autóval. A balesetben a másik gépkocsi utasai, egy idős házaspár életüket vesztették.

Őrizetben a halálos kimenetelű balesetet okozó karancslapujtői fiatal

Halálos közúti baleset gondatlan okozása és lopás vétség megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya egy 17 éves karancslapujtői lakossal szemben.

Letartóztatásban a két ember halálát okozó fiatalkorú autótolvaj

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványára a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta azt a javítóintézeti nevelésből szökött, jogosítvánnyal nem rendelkező 17 éves fiút, aki egy lopott autóval okozott közlekedési balesetet, melyben egy idős házaspár életét vesztette.

“Hosszú börtönbüntetést” indítványozott az ügyészség a két ember halálát okozó fiatallal szemben

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt az ellen a 17 éves fiú ellen, aki tavaly augusztusban megszökött a javítóintézetből, majd novemberben drogok és nyugtatók hatása alatt okozott tragikus közlekedési balesetet.

Bóna Gyula megyei főügyész a közleményben ismertette: a Nógrád Megyei Főügyészség 2021 februárjában emelt vádat a többszörösen büntetett előéletű, javítóintézeti nevelésből szökött, ezért letartóztatásban lévő fiatalkorú ellen. A Salgótarjáni Járásbíróság az ügyben előkészítő ülést tűzött ki, ahol egyben döntést is hoztak, miután a vádlott teljes körű beismerő vallomást tett.

A vádirattal egyezően halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettében és jármű önkényes elvételének bűntettében mondták ki bűnösnek a fiút, őt halmazati büntetésül hét év hat hónap börtönbüntetésre, tíz év közügyektől eltiltásra, valamint tíz év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélték, továbbá kötelezték a több mint 900 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A fiatalkorúakra vonatkozó büntetéskiszabási szabályok szerint a hét év hat hónapi szabadságvesztés volt az ügyben kiszabható maximum, az ügyészség a vádiratban ezt is indítványozta, ezért a döntést az ügyész tudomásul vette – közölte a főügyész. Bóna Gyula tájékoztatása szerint az ítélet ellen a sem vádlott, sem a törvényes képviselő, sem a védő nem jelentett be fellebbezést, ezért az az előkészítő ülésen egyben jogerőre is emelkedett.

 

Kiemelt archív fotó: Két ember halálát okozta a fiatal (Fotók: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)