A járványhelyzet miatt felfüggesztették a középiskolások szakmai tanulmányi versenyeinek előválogatóit

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV). A versenyek előválogatóit mindig a területi kamarák rendezik meg, rend szerint januárban. Az idén ez az időpont kétszer is módosult, így került a kezdés időpontja március elejére.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) az idén 115 Nógrád megyei tanulót várt, akik a 20 szakma valamelyikében leadták jelentkezésüket a területi előválogatóra. A legtöbben a kőműves, az informatikai rendszerüzemeltető, a cukrász és a gépgyártástechnológiai technikus szakmák megmérettetéseire jelentkeztek. A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum majdnem minden tagintézményéből jelentkeztek diákok, akiknek a koronavírus-járványhelyzet miatt hétfőn életbe lépett szigorítások miatt egyelőre csak egy részük tudta teljesíteni a teszteket.

A verseny elsődleges célkitűzése a gyakorlatigényes, “fizikai” szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, a “Szakmát a kézbe” szlogen jegyében. A kezdetekkor még 15 szakma versengett a két kiírás keretében, napjainkra ez a szám már 40 feletti.

Az NKIK közleménye szerint az első hét versenyei rendben lezajlottak, azonban a hatályos rendelkezések értemében egyelőre a további szakmák versenyeit felfüggesztették, többek között a hegesztő és az informatikai rendszerüzemeltető versenycsoportok erre a hétre kiírt területi versenyei is elmaradnak. Ha lehetőség nyílik a folytatásra, a kamara pályaorientációs tanácsadói értesítik majd az iskolákat és a versenyzőket.

A versenyek országos döntőjére rendre Budapesten, az évente megrendezendő nagyszabású, látványos Szakma Sztár Fesztiválon szokott sor kerülni. Kérdéses, hogy az idén lehetőség nyílik-e a fesztivál megrendezésére.

 

Kiemelt fotó: A diákok testhőmérséklet-ellenőrzést és kézfertőtlenítést követően vettek rész az NKIK salgótarjáni központjában megrendezett versenyen. Az esemény ideje alatt mind a résztvevők, mind a lebonyolítók számára kötelező volt a szájat és orrot eltakaró maszk használata. (Fotó: Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara)