A hobbi futókat is megszólítja majd idén a Salgótarjáni Atlétikai Club

 

Szinte minden hétvégén rajthoz álltak 2016-ban a Salgótarjáni Atlétikai Club versenyzői és idén sem lesz ez másként. A SAC tavasszal a városban hobbiból, amatőr szinten futókat, kocogókat is szeretné majd megszólítani. Bakos Lászlóval, az egyesület elnökével beszélgettünk – értékeltük a tavalyi évet és kitértünk a 2017-es várakozásokra is.

 

Hogyan áll össze az egyesületetek tagsága?

Nem csak azok jönnek az egyesülethez, akik az atlétika iránt kötelezik el magukat, hanem több más sportág képviselői is, akik szeretnék állóképességüket növelni, koordinációjukat javítani vagy erősödni szeretnének. Így nem csak atlétákkal, hanem hegyikerékpárosokkal, biatlonosokkal, labdarúgókkal és kézilabdázókkal is foglalkozunk.

A 2016-os eredmények alapján ki(ke)t emelnél ki?

2016-ban vezettünk be az “Év SAC-osa díjat”, amit a december végi évértékelőn osztottunk ki elsőként. Bartkó Virág kapta az egyik díjat, aki tavaly tavasszal mezei futó országos bajnokságot nyert, de emellett a fedett pályás bajnokságon, illetve a szabadtéri pályabajnokságról is érmeket tudott elhozni – összesen négyet. Mindemellett aranyjelvényes szintet futott 2000 méteren – ő az ország élvonalához tartozik korosztályában. A másik ilyen elismerésünket Reichardt Zalán kapta. Bár ő még gyermek korcsoportban szerepel, így a klasszikus országos bajnokságokon még nem indulhatott, de a különböző versenyeken már bizonyította, hogy még sokra viheti az atlétika világában az elkövetkezendő években.

 

A SAC idén szeretne magasugrókat, távolugrókat is szerepeltetni. Ennek előkészítéseként tavaly két iskolába is eszközcsomagokat közvetített ki az egyesület. “A Sport Legyen a Tied!” program keretében a Madách Imre Gimnázium, és a Mocsáry Antal Általános Iskola Karancsaljai Tagintézménye is értékes szerekkel gyarapodott.

3100.hu | Sportszerek érkeztek egy-egy salgótarjáni és karancsaljai iskolába

“A Sport Legyen a Tied!” program keretében a Madách Imre Gimnázium, és a Mocsáry Antal Általános Iskola Karancsaljai Tagintézménye is értékes szerekkel gyarapodott.

 

Mennyi versenylehetősége van a SAC versenyzőinek, illetve ki(k)től várjátok idén a legjobb eredményeket?

Több mint 50 versenyen jegyzőkönyvében szerepelt 2016-ban a Salgótarjáni Atlétikai Club versenyzőinek neve, ami azt jelenti, hogy lényegében szinten minden hétvégén rajthoz álltunk valahol. Ez rengeteg szervezést, illetve nem kevés anyagi ráfordítást igényelt – a szülők segítségének köszönhetőek tudtuk ez megoldani, kigazdálkodni. Azt gondolom, hogy ez a szám egy reális cél lehet az egyesület aktivitására 2017-re is.

Január 1-el újabb négy versenyzőnk “nőtt fel” a versenyző korcsoportokba, mind a négyen olyan szinten képviselnek, hogy őket is szerepeltetni szeretnénk az országos bajnokságokon. Bartkó Virágra kicsit nehezebb év vár, mert a serdülőknél a fiatalabb „évjáratot” képviseli majd, de ennek ellenére azt gondolom, hogy jól helyt tud majd állni és bízunk benne, hogy idén is a bajnokságok élmezőnyében tud végezni. Nyilván mind vele, mind más versenyzőkkel kapcsolatban korai még így az alapozás időszakában számszerűsített várakozásokat kijelölni, de bízok benne, hogy több újabb éremmel tudjuk majd gazdagítani a várost és egyesületünket. Nemzetközi kitekintésben úgy gondolom Bartkó Virágnak van esélye válogatottság közelébe kerülni, ami egy nagy feladat. Azt azonban látni kell, hogy a versenyzőnk tavaly is már csak 1-2 másodpercre volt ettől a szinttől, így remélhetjük, hogy előbb-utóbb ez meglesz és akkor szerte Európában képviselheti majd a klubot.

Rengeteg hobbiból, amatőr szinten kocogót, futót látni a városban. Ha jól tudom, egyesületetek idén feléjük is nyitni szeretne majd.

Tavasszal, a jó idő beköszöntével szeretnénk majd egy kampány keretében megszólítani azokat, akik – egyre többen – kocognak a város utcáin, sportpályáin. Szeretnénk segíteni nekik szakmai tanácsadással, esetleg előre meghirdetett rendszeres, hetente ismétlődő programokkal abban, hogy elérjék céljaikat. Legyen ez a cél néhány kiló leadása, vagy akár egy félmaratonra való felkészülés – mire kell figyelniük a cipőtől a nyújtásig. Ebben szeretnénk hozzájárulni a sikerességükhöz. Ennek a kampányunknak tervezett záró pontja lehet majd a minden évben – így idén is – Pünkösdkor, Kadlót Zoltán félmaratoni hazai csúcstartó edzőnk tiszteletére rendezendő futóversenyünk.

 

Mint az a 2016 végi összesítésekből a napokban kiderült: a Salgótarjáni Atlétikai Club fiatal reménysége, Oláh Bátor Gábor tavaly Egerben futott 1000 méteres eredménye (3 perc 34,6 másodperc) nem hivatalos korosztályos országos csúcs lett. A 2007-es születésű Bátor a 2014-es Október 23-i emlékfutáson kóstolt először bele a versenyzésbe. Akkor edzés nélkül is megnyerte korcsoportját és ez akkora sikerélményt adott neki, hogy szüleivel együtt felkeresték a SAC-ot, ahol Papp Ildikó csoportjába került. Mint anyukájától megtudtuk, az első edzésen nagy benyomást tett rájuk, hogy örömmel és segítőkészen fogadták az Uzoni fiatal atlétapalántáját, így könnyen beilleszkedett. Nem sokkal később Máté Csabához került, akivel a mai napig együtt készül. Az utóbbi bő két évben mezei és pályaversenyeken is több érmet bezsebelt már, a városi és megyei viadalok mellett például Miskolcról és Ózdról is hozott el aranyat. Bátor a 9 évesek mezőnyében 600 méteren is felfért a 2016-os ranglista dobogójára. Egyesülete egy serleggel értékelte a szorgalmas fiatal teljesítményét. Rajta kívül az idén már újonc korcsoportos Kovács Gyöngyvirág, illetve Simkó Máté Boldizsár is büszkélkedhet TOP 10-es ranglista helyezéssel.

 

Fotók: Salgótarjáni Atlétikai Club