A hideg idő miatt a vízórák ellenőrzésére figyelmeztet a vízmű

Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. a 3100.hu-hoz eljuttatott közleményében azt írta: a fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerülhessük a hideg hatására bekövetkező ivóvízmérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

A vízmű emlékeztet arra, hogy a belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Ha a meghibásodás ennek elmulasztásából ered, a megrongálódott ivóvízmérő javításának, pótlásának, szerelésének és hitelesítésének költségeit is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie.

A vízmérők, csövek és egyéb szerelvények elfagyása jelentős költségeket és váratlan kellemetlenségeket okozhat a háztartásoknak. A hideg hatására eltört vezetéken keresztül ugyanis egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A másik veszély, hogy az elfagyott vezetékben jégdugó keletkezik, ami vízhiányt idézhet elő az ingatlanban.

Azt ajánlják, hogy a fogyasztók tavaszig rendszeresen ellenőrizzék, nincs-e víz az aknában, valamint figyeljenek arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, aminek a hőszigeteléséről is érdemes idejében gondoskodni az akna mennyezetével egyetemben. Az ivóvízmérő műanyag fedelét ajánlatos lehajtott állapotban tartani, illetve amennyiben a mérő vagy a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, érdemes külön hőszigetelésről gondoskodnunk – hívja fel a figyelmet az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt.

 

Kiemelt fotó: A hideg idő miatt elfagyott vízóra (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)