A hiányszakmák több mint felét oktatják Nógrád megyében

Kisült rozskenyerek a Szabó Andrea pékségben Karancslapujtőn (MTI Fotó: Komka Péter)

Nógrád megyében a hiányszakmák többségében is el tudták indítani a képzéseket, de új, illetve újraéledő szakmákat is találunk a piaci igényekhez igazított oktatási palettán. Megyénk három városában a Salgótarjáni Szakképzési Centrum irányítása alatt álló kilenc intézményben közel négyezer diák tanul jelenleg a szakképzés keretein belül.

 

A beiskolázási adatokat elemezve Gembiczki Ferenc, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette: idén hatszáz fölött van a felnőttoktatást választók száma is, ahol is az általános iskolai tanulmányok befejezéséhez is lehetőséget nyújtanak. A jó pap holtig tanul, s bizonyíték erre, hogy idén Nógrád megyében a képzésben résztvevők legidősebbike 68 éves. A Salgótarjáni Szakképzési Centrum irányítása alatt álló intézmények esti képzésein az ápoló, az autószerelő, a CNC-gépkezelő, a hegesztő, a kőműves, a villanyszerelő, festő – mázoló – tapétázó, az asztalos, a kis- és középvállalati ügyintéző, fodrász, a gépgyártás-technológus, a pincér, a szakács, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a gyakorló ápoló és a mentő ápoló szakmákban is osztályt tudtak indítani.

Salgótarjánban öt oktatási intézmény, az SSzC Kereskedelmi Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, a Táncsics Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, a Stomfeld Aurél Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola,, valamint a Borbély Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium segítségével biztosítják a szakma, illetve a szakérettségi megszerzését. Megyénkben emellett az ugyancsak a Szakképzési Centrum irányítása alatt álló balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, a Szondi György Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, s a Mikszáth Kálmán Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola továbbá a bátonyterenyei Fáy András Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola nyújt gazdag képzési-oktatási kínálatot a szakképzésben tanulóknak.

A szakképzésben tanulóknak korszerű tantermek, tanműhelyek állnak rendelkezésükre, a sikeres tanévkezdést pedig több mint százmillió forint értékű fejlesztésekkel, az eszközpark modernizálásával biztosította tagintézményeiben a Salgótarjáni Szakképzési Centrum. A szaktárca törekvése, hogy a képzőhelyek a hiányszakmákban is biztosítsák a szakemberek utánpótlását, ehhez ösztöndíjat is biztosítunk a képzésekben résztvevők számára. A hároméves szakképzéssel megszerezhető szakmák közül 15, a szakgimnáziumi képzéssel további öt, nevesítve is szerepel a hiányszakmák listáján, ezek több mint felében ugyancsak folyik képzés nálunk

– jegyezte meg a főigazgató.

 

A népszerű szakmák

Nappali tagozaton sokszoros volt a túljelentkezés Salgótarjánban a kereskedelmi iskolába, ahová a vendéglátó ágazat szakgimnáziumi képzését 125-en választották, de

háromszor annyian jelentkeztek a hároméves pék-, négyszer annyian a fogadós- és ötször annyian az eladó szakma megszerzésére, mint ahány diákot az iskola fölvehetett.

A Borbély Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium leginkább a hegesztő szakmát választók számára volt a legvonzóbb, itt közel háromszoros volt a túljelentkezés, de bőven megteltek az iskolapadok és műhelyek a festő-mázoló és burkoló tanulókkal is. A Stromfeld az informatikai képzéseivel viszi a prímet, a szakiskolai és szakgimnáziumi képzéseire közel százötvenen szerettek volna bejutni, míg a Táncsics szakgimnáziumi képzésére négyszeres volt a túljelentkezés. Ebben az iskolában a szállítmányozás-logisztika, valamint a vállalati ügyintéző és a vendéglátás a legvonzóbb a diákok számára, a Kanizsaiban pedig az egészségügyi ágazat érettségit is adó szakgimnáziumi rendszerű képzésben, valamint az ápolási és egészségügyi asszisztens szakmákban látnak jövőt a diákok.

Balassagyarmaton szintén népszerű az egészségügyi ágazat, a Szent-Györgyiben emellett az irodai informatikusképzés iránt volt a legnagyobb érdeklődés. A Szondiban a szakgimnáziumi képzés keretében indított gépészeti ágazat mellett a gépjármű mechatronikus és a hegesztő, valamint az asztalos szakma viszi a prímet, a Mikszáthban pedig a vendéglátó szakmák mellett a rendészeti pályát emelhetjük ki. Ugyancsak ez utóbbi az erőssége Bátonyterenyén az SSzC Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájának.

Színesíti az oktatási palettát az idei tanévben egyebek közt az is, hogy Salgótarjánban, a Gépipariban újra indítottak gépi forgácsoló-, a Borbély Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium fodrász-tanuló osztályt, míg Balassagyarmaton képzéssel és végbizonyítvánnyal akár még fitness-edzőséghez is hozzásegíti diákjait a sikeres testnevelés tagozatot működtető Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola – közölte a Salgótarjáni Szakképzési Centrum.

 

Kiemelt fotó: Kisült rozskenyerek a Szabó Andrea pékségben Karancslapujtőn (MTI Fotó: Komka Péter)