A hétfői vizsgákat nem találták nehéznek a diákok, a matematika esetében azonban már voltak fogós feladatok

Nem találták nehéznek a hétfői magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségit a diákok az MTI-nek nyilatkozó intézményvezetők és szaktanárok szerint, bizonyos feladatokra ugyanakkor több időt szántak volna. A 3100.hu-nak nyilatkozó iskolaigazgató szerint a matematika esetében már voltak nem szokványos szövegezésű feladatok is.

A bátonyterenyei Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium igazgatója, Csank Csaba az MTI-nek arról számolt be, hogy a vizsgázók nem találták nehéznek a magyar nyelv és irodalom írásbeli feladatokat. A diákok érdekesnek ítélték a szinkronizált filmről szóló érvelést és a régészeti leletről szóló hivatalos levél írását. Mint mondta, az idő is elég volt a megoldásokra.

A műértelmezési feladatokból fele-fele részben választották a Mándy Iván-novella elemzését, illetve József Attila Kertész leszek és Radnóti Miklós Istenhegyi kert című versének összehasonlítását. Az igazgató azt is elmondta, hogy nem lehetett számítani ezekre a feladatokra, egyedül Radnóti születésének 110. évfordulójához lehetett kötni egy elemzést.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A keddi matematika feladatsorral kapcsolatban a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium igazgatója, Pálfalvai Zoltán nyilatkozott a 3100.hu-nak. Elmondta, hogy az iskola matematika szakos kollégáinak véleménye szerint nem szokványos szövegezésű feladatokkal találkozhattak a vizsgázók, a korábbiakhoz képest nehezebben értelmezhető, meghökkentő feladatok is voltak.

Az első feladatsor nem volt nehéz és az arra rendelkezésre álló negyvenöt perc is elegendőnek bizonyult, viszont a második feladatsorhoz több időre lett volna szükség. Összességében nehéz lesz jó eredményt elérni matematikából – hangsúlyozta a megyeszékhely Bolyai János Gimnáziumának igazgatója.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk: 1406-an érettségiznek ezekben a hetekben Nógrádban, a diákok összesen 41 különböző tárgyból adnak számot tudásukról 45 vizsgabizottság előtt. A nógrádi érettségizők középszinten összesen 3920, emelt szinten 449 vizsgát teljesítenek a megye 13 érettségit szervező középiskolájának 22 feladatellátási helyén.

Nógrád megyében szerdán középszinten 863 diák ad számot tudásáról, míg emelt szinten 66-an érettségiznek történelemből.

   

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)