“A helyiek kötődése és identitása nélkül a geoparknak sem lehet sikere”

“A helyiek kötődése és identitása nélkül a geoparknak sem lehet sikere” – hangzott el tegnap, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. “GeoTurPlusz – A Novohrad – Nógrád Geopark szisztematikus turisztikai fejlesztése” című, LEADER Térségek közötti együttműködés keretében megvalósuló projektjének nyitórendezvényén.

dr. Hajas Pál, a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület elnöke elmondta: geoparki településeken helyeznek el információs táblákat a projekt részeként, eszközbeszerzés is megvalósul, továbbá Kozárd határában új tanösvény is létesül majd. A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület szerepe elsősorban a projekt befogadása – mondta el az elnök.

Nógrád tényleg lehet egy olyan érintetlen vidék az ökoturizmus területén, ahol ha a természeti-táji-kultúrális érintetlenséggel sikerül társítani Nógrád fogalmát, akkor sokszor fog elhangozni az a döntés: Nógrádba utazunk!

– fogalmazott Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke. Elmondta: véleménye szerint – látva a geopark koncepciójának szakmai előrehaladását – a geoparknak a nógrádi turizmus zászlóshajójává kell válnia a teljes megye turisztikai sikerének érdekében.

Ezt a célt jól szolgálják majd a mostani projekt eredményei is, mely során többek között mintegy harminc településen információs táblákat helyeznek el, eszközbeszerzés valósulhat meg az amatőr és profi fotósok célközönségének minőségi kiszolgálása érdekében, továbbá egy új tanösvény is létesül Kozárd település határában.

A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

(x)