A helyi munkaerőpiaci mutatókban is visszaköszön a foglalkoztatási paktum eredménye

Lezárult a “Foglalkoztatási együttműködés Salgótarjánban” elnevezésű projekt, melynek köszönhetően több mint ötszázan tudtak elhelyezkedni, vagy vállalkozóvá válni. A program során sikerült összehangolni a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát, mely a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt nagy segítséget jelentett – derül ki a Salgótarjáni Foglalkoztatási Paktum összefoglaló kiadványából.

Ahogyan azt Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntőjében felidézi, a foglalkoztatási paktumot 2017 márciusában írták alá a konzorciumi tagok, azaz a város önkormányzata, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya és a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. képviselői, illetve az együttműködési megállapodáshoz munkaadói vagy segítői oldalról már csatlakozott cégek, szervezetek képviselői.

Fekete Zsolt hangsúlyozta: a projekt keretében nyújtott támogatások elsősorban nem új munkahelyek teremtésére, hanem a már meglévők betöltésére irányultak, így az eredmények talán még jelentősebbek.

A kiadvány szerint a paktum célcsoportjai a hátrányos helyzetű álláskeresők, a gazdaságilag inaktívak, illetve a közfoglalkoztatottak voltak. 2021. február 28-ig összesen 536 főt vontak be a programba, közülük 486-an támogatással, 30-an pedig támogatás biztosítása nélkül tudtak munkába állni. A program végéig, azaz május 15-ig 368 főnél fog teljesülni, hogy legalább fél évig folyamatos munkaviszonnyal rendelkeztek.

A projekt keretében nem csak anyagi támogatást biztosítottak, a résztvevők ugyanis olyan eseményeken is részt vehettek, amelyek jelentősen hozzájárultak munkaerőpiaci esélyeik javításához, illetve személyes fejlődésükhöz. Ezeket a szakértő mentorok által nyújtott tanácsadások, valamint a paktumiroda rendezvényei egészítették ki, mint például állás- és képzési börzék, vállalkozói tanácsadó napok, workshopok.

Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője a kiadványban kifejtette: az elmúlt években – bár az országos tendenciáktól elmaradó, azonban – biztosnak mondható munkaerőpiaci fejlődés vette kezdetét, ám tavaly a koronavírus-járvány mindezt megállította. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül: a regisztrált álláskeresők száma 2012 és 2019 között folyamatosan csökkent, így 2011-hez képest tavaly közel feleannyi álláskereső volt a megyében – ezt a kedvező folyamatot törte meg a járvány okozta gazdasági visszaesés.

Mindez visszaköszön a nógrádi járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak nyilvántartásaiban is: a tavaly decemberi adatok szerint ugyanis több mint ezer fővel, közel tíz százalékkal többen kerestek állást, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére Salgótarjánban javult a munkaerőpiaci helyzet: míg a projekt tényleges indulásakor 2360 regisztrált álláskereső élt a megyeszékhelyen, számuk tavaly év végére 2181 főre csökkent.

A létszámbevonás kezdete óta Salgótarjánban tehát több mint hét és fél százalékkal mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma, szemben a megyei átlagos 11 százalékos növekedési ütemmel.

A TOP-6.8.2-15-ST1-2016-00001 azonosítószámú, Foglalkoztatási együttműködés Salgótarjánban című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozásban biztosított 767 999 999 forint támogatásból valósult meg 2016. február 15. és 2021. május 15. között. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata összesen 9,2 milliárd forint támogatás felhasználását tervezhette meg, a foglalkoztatási együttműködés is ennek részeként valósult meg. Bővebb információt a www.salgotarjan.hu valamint a www.paktum-st.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

A kiadvány szerint a kedvező létszámalakulást a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségek segítették elő, a közfoglalkoztatásban részt vevők száma ugyanis folyamatosan apad – a másodlagos munkaerőpiacon foglalkoztatottak havi átlagos létszáma a 2017. évi 1040 főről 2020-ban 530 főre csökkent a városban, tehát majdnem megfeleződött.

Tamási Ildikó szerint a fejlődés egyik kulcsa a befektetések ösztönzése, az élet-, illetve versenyképes munkaadók idecsábítása és megtartása, azonban természetesen szükség van megfelelő képzettségű munkaerőre, valamint az álláskeresői-munkavállalói oldal erősítésére is. A Salgótarjáni Foglalkozatási Paktum az elmúlt öt évben e célok eléréséért dolgozott, a munka azonban továbbra sem állhat meg, hiszen még sok a tennivaló – fogalmazott Tamási Ildikó.

 

3100.hu kiemelt fotó: A több mint négy éven keresztül zajlott foglalkoztatási paktum tevékenységét értékelő, a konzorciumi partnereket bemutató kiadványok a program záróeseményén