A helyi középiskolás fiatalok tizenöt százaléka tervezi a jövőjét Salgótarján térségében

707 megkérdezett középiskolásból mindössze 105-en, azaz a fiatalok 14,85 százaléka tervezi Salgótarjánban és térségében a jövőjét végzettsége megszerzése után. Ez az Új Palócország Egyesület frissen közzétett kutatási eredményeiből derül ki.

Az egyesület szervezésében a salgótarjáni fiataloknak tavaly tették fel először ezeket a kérdéseket, akkor a generáció városelhagyási kedve ettől is jelentősebb volt: 2017-ben a válaszadók mindössze 10,25 százaléka szeretett volna a térségben élni és dolgozni.

A kutatásból kiderült: a fiatalok kevesebb mint 10 százaléka nem szeretne továbbtanulni a középiskolai évek után. A legtöbben műszaki pályán szeretnének elhelyezkedni (21,1 %), de kiemelkedően magas még a közgazdaság/pénzügyek (18,8 %), a kommunikáció/marketing/PR (17,3 %), az állami és közszféra (16,3 %), az információ és technológia (16, 3%), valamint a vendéglátóipar/idegenforgalom/turizmus (16,1 %) munkaterületek népszerűségé is.

A fiatalok az elhelyezkedésükkel kapcsolatosan leginkább a biztos munkahely iránti igényt jelezték, másodikként jelent meg, hogy munkájuk lehetőleg érdekes legyen és hogy lehetőleg sok pénzt keressenek. A hat szempont szerinti sorrendállítás közepén helyezkednek el a karrierépítés és a munka melletti szabadidő kérdéskörei,

ugyanakkor – ezen szempontok közül legalábbis – a legkevésbé számít a salgótarjáni középiskolásoknak az, hogy a város térségében, családjuk közelében helyezkednek-e majd el.

Az előző évhez hasonlóan idén is megkérdezték a középiskolásoktól, hogy milyen feltételekkel maradnának Salgótarjánban és térségében. Háromnegyedük első helyen a bérszínvonal emelését jelölte meg feltételként, majd a bővülő munkalehetőséget, illetve harmadik helyen közel azonos arányban a megfelelő kikapcsolódási lehetőségek megteremtését és a közbiztonság javítását.

A 707 válaszadóból mindössze 273 fiatal van, akinek nincs olyan családtagja, közeli rokona, aki külföldön dolgozik. A megkérdezettek 61,38 százalékát közvetlenül érinti legalább egy közeli családtag külföldi munkavállalása. Még magasabb azok száma, akiket érint a családtagok és rokonok más megyébe való költözése, illetve ingázása munkahelyükre. Ennek a válaszadók 67,04 százaléka érintettje.

A kutatás kérdőívét kitöltők kicsivel több mint fele salgótarjáni lakos, a legtöbb válasz a tavalyi évhez hasonlóan a SSzC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai adták (217 kitöltés), jelentősebb véleménynyilvánítás a Közgé, a Madách és a Bolyai diákságától érkezett be.

 

Új Palócország Egyesület nyomán / Kiemelt fotó: Salgótarján (Fotó: Feledi Gergely)