A hatvanmilliós érem két oldala

Becsó Zsolt | Boldvai László

Salgótarján 600 millió forint kiegészítő támogatásra pályázott 2014 második felében. Végül 60 millió forint érkezett. 540 millióval kevesebb, mint a megpályázott összeg volt. 60 millióval több, mint a semmi.

Boldvai László, a megyei közgyűlés szocialista frakcióvezetője szerint bünteti a kormány Salgótarjánt, és ennek levét az itt élő emberek isszák meg – hangzott el egy január 8-ai sajtótájékoztatón. Mint mondta, a város vezetése 600 millió forintot kért működési hiányának enyhítésére, ám a belügyminiszter keretéből mindössze hatvanmillió forintot szavaztak meg számukra.

A politikus szerint maga az átalakított támogatási rendszer a probléma, míg 2010 előtt a normatív támogatás az önkormányzatok kiadásait 95 százalékban fedezte, és a működési hiányt öt százalékban kellett kipótolni, addig ma a kormány csak a működés nyolcvan százalékát finanszírozza le, a 20 százalék pedig úgynevezett “pofapénzzel”, politikai döntés eredménye,

[highlight background=”#ff0000″ color=”#fff”]   ezzel tudják büntetni a nem kormánypárti településeket.   [/highlight]

Csakhogy Boldvai szerint ezzel nem a politikai ellenfelet, hanem az itt élőket büntetik.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője szerint nagy lehetőséget kapott nyolc év után Salgótarjánban a baloldal: helyreállíthatja megtépázott hitelességét, kijavíthatja 2006 előtt elkövetett hibáit, fejlesztheti azt a várost, amely az elmúlt négy év alatt több, mint hárommilliárd forint támogatást kapott. A kormány által most nyújtott mintegy hatvanmilliós segítséget pedig

[highlight background=”#ffaa00″ color=”#fff”]   értékelnie kell, nem pedig döbbenettel fogadni.   [/highlight]

A kormánypárti politikus az MSZP-s megyei elnök, Boldvai László nyilatkozatára reagált január 14-i sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint nincs szó negatív megkülönböztetésről és “pofapénzről”, hanem a működéshez és fejlesztéshez pályázatok révén vagy kormánydöntés alapján hozzáférhető összegekről van szó.

www.becsozsolt.fidesz.hu | www.radiofocus.hu | Salgótarjáni Városi Televízió nyomán

Képek: Becsó Zsolt (Forrás: www.becsozsolt.fidesz.hu) | Boldvai László (Forrás: Salgótarjáni Városi Televízió)