A harmadik adventi gyertyát is meggyújtották Salgótarjánban

Veszelovszki Balázs tanár, helytörténész gyújtotta meg a harmadik gyertyát Salgótarján adventi koszorúján, a zagyvapálfalvai Jézus Szíve Plébánia képviseletében. Az eseményt, akárcsak az előző két alkalommal, most is műsorra tűzte a Salgótarjáni Városi Televízió, így becsempészve minden otthonba az ünnepi hangulatot és a meghitt várakozást.

Veszelovszki Balázs kifejtette: bár fizikailag távol vagyunk egymástól, lélekben mégis közel, így gyújtjuk meg az újabb gyertyát, ami az örömöt szimbolizálja. Az adventi időszakban hétről hétre nagyobb lesz a fény, ez jelképezi hitünket, reményünket, szeretetünket – hitet az Istenben, reményt a békésebb, szebb jövőben, szeretetünket egymás között. Beszédében Szent Péter az Úr érkezéséről szóló gondolatait idézte fel. Hangsúlyozta, hogy bár úgy tűnhet, az Úr mégsem késik ígéretét teljesíteni. Szent Péter sorai arra késztetnek minden hívőt, hogy várakozzanak, bűnbánatot tartsanak, éljenek szentül és vallásosan. Elismerte, hogy ez nem könnyű feladat, hiszen csak törekedni tudunk a bűn nélküli életre. Azonban, ha így teszünk, az idézett szavak szerint éljük meg az adventi időszakot.

Veszelovszki Balázs hozzátette: a várakozás most különös értelemet kap, hiszen nem csak az ünnepet várjuk, hanem a vírustól való megszabadulást is. A szeretteinkkel való beszélgetés, akár személyesen, interneten vagy telefonon, segíthet majd abban, hogy a folytatáshoz erőt kapjunk. Jézus tanítását megélni és átadni igazán nehéz, de szép küldetése minden kereszténynek.

Segíteni a másiknak, jó szót adni a barátoknak, megkérdezni a szomszédtól, szüksége van-e valamire, meglátogatni egy időset, lelkileg gyógyítani a beteget. Erről ismerszünk meg a világban, ezt kell tennünk, nem csak az adventi időszakban, hanem egész évben – fogalmazott Veszelovszki Balázs.

A Salgótarjáni Városi Televízió az utolsó, aranyvasárnapi gyertyagyújtást is sugározza majd, ekkor Horváth-Hegyi Ádám, az Evangélikus Gyülekezet lelkésze osztja majd meg ünnepi gondolatait.