A hadisírok feltérképezéséről és felújításáról szóló kiállítás nyílik a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban

“Hadisírok nyomában” címmel nyílik kiállítás kedden (2020. november 10-én) a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. A tárlat anyagát a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület biztosítja, amely első- és második világháborús magyar katonai temetőket, hadisírokat tár fel, tart karban és gondoz a volt hadműveleti területeken. Tevékenységüket a Hadügyminisztérium, illetve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is támogatja.

A kiállítás az egyesület munkáját megörökítő tablósorozat, amelyen fényképek formájában tárul a közönség elé a hadisírok, temetők feltérképezésének, felújításának folyamata. Létrejöttében közreműködött a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság helyi szervezete és a Memoriae Patrium Honismereti Társulás is.

Országszerte csaknem 25 ezer első világháborús hadisír újult meg és 180 emlékmű létesült az elmúlt években. A kormány 2016 határozatban rendelte el a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalát, amelyhez 2 milliárd forintos forrást biztosított. A honvédelmi miniszter két körben írt ki pályázatot települési önkormányzatok és temetőket fenntartó egyházak részére. Az eltelt csaknem négy évben 308 pályázat kapott anyagi forrást az első világháborúhoz köthető épített örökség megújítására. Ennek keretében összesen 23 970 hadisír, 148 emlékmű, 7 emlékpark, 6 művészeti alkotás és 15 kripta, valamint mauzóleum felújítása valósult meg. Salgótarján területén a baglyasaljai és a zagyvapálfalvai temetőben található, illetve a salgóbányai közparkban álló emlékművek újultak meg.

A tárlat a keddi megnyitót követően 2020. december 31-ig lesz megtekinthető a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Kassai sori épületében. A megnyitón közreműködik a Tormay Cecile Irodalmi és Történelmi Társulat, továbbá a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport és vezetőjük, Bakos Gyula, aki első és második világháborús gyalogsági fegyvereket mutat majd be az érdeklődőknek.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Mohai Balázs)