A gyorsforgalmi út megépítéséért tüntettek Rimaszombat közelében

Krivány és Végles között már megépült mintegy 18 kilométernyi szakasz az R2-es útból (Fotó: noviny.sk)

Útlezárással, a forgalom megállításával és a régió szimbolikus eltemetésével tiltakoztak több tucatnyian múlt hétfőn Rimaszombat közelében. A tüntetést amiatt szervezték, mert a szlovák pénzügyminisztérium nem ajánlja az R2-es gyorsforgalmi út építésének folytatását Kassa felé Losoncon, Rimaszombaton és Rozsnyón át. A pénzügyminisztérium elemző osztálya szerint ugyanis a gyorsforgalmi út felesleges, a régiónak elég a meglevő út kiszélesítése.

A közlekedési tárca szerint azonban továbbra is prioritás az útépítés.

Érsek Árpád közlekedési miniszter korábban az Új Szónak azt mondta: az R2-es nyolc egyszerűbb szakasza jelenleg olyan stádiumban van, hogy ha kiírnák a tendert, akkor hét szakaszt 2021-ben, egyet pedig 2023-ban adnának át. Ennek az optimizmusnak néhány napja a pénzügyminisztérium elemző osztálya vetett véget, amely kimondta, hogy az emlegetett szakaszokból néhány, például a Krivány–Vámosfalva (Kriváň-Mýtna), a Vámosfalva–Lónyabánya (Mýtna-Lovinobaňa) és a Rozsnyó–Szádalmás (Rožňava-Jablonov nad Turňou) fölösleges, gazdaságilag nem kifizetődő. A jelenlegi közúti forgalom sűrűsége nem indokolja a gyorsforgalmi út megépítését – olvasható a közlekedési projektek szempontjából kulcsfontosságú elemzésben. Az illetékesek azt ajánlják, a gyorsforgalmi út helyett inkább a meglevő elsőrendű utat szélesítsék ki. Ha betartanák az elemzésbe foglaltakat, az a gyakorlatban azt jelentené, hogy soha nem épülne meg összefüggő gyorsforgalmi út Zólyom és Kassa között.

Az építkezést tovább nehezíthetik az anyagi keretek,

az R2-esre ugyanis nem vehető igénybe uniós forrás, az adófékről szóló törvény módosításában pedig továbbra sem sikerült egyezségre jutni, tehát a gyorsforgalmi út folytatására jelenleg nincs pénz. Ha a pénzügyi tárca végül áldását adja a projektre, az sem jelent majd garanciát arra, hogy belátható időn belül megvalósul. (Emlékezhetünk rá: 2015 tavaszán a szlovákiai Nemzeti Autópálya Társaság szóvivője azt mondta, a Zólyomot Kassával összekötő út befejezése 25 év múlva várható.)

Jelenleg ugyanis nincs meg az R2-es folytatásához szükséges pénz.

Az adósságfékről szóló alkotmánytörvény jelenleg nem teszi lehetővé, hogy a szlovák állam még több kölcsönt vegyen fel, tehát korlátot szab az adósság felső határának. A közlekedési tárca az adósságplafonról szóló törvény módosításával akar anyagi forrásokat szerezni, még akkor is, ha ez növelné a költségvetési hiányt. A tervezetről szeptemberben fog tárgyalni a szlovák parlament.

Osgyán (Ožďany) és Feketerét (Čierna lúka) között az útépítés folytatásáért tüntettek, az aktivistákhoz felvidéki civil szervezetek, a térség polgármesterei, illetve városi és megyei képviselők is csatlakoztak. Az aktivisták oda-vissza gyalogoltak keresztben az útszakasz egyik zebráján, továbbá szórólapokat osztogattak az autósoknak – ezzel szerették volna felhívni a figyelmet a gyorsforgalmi út megépítésének szükségességére. Várhatóan a következő hetekben több gömöri szakaszon is tüntetést szerveznek majd az elégedetlen helyiek.

(Fotó forrása: Cziprusz Zoltán | Facebook)
(Fotó: Cziprusz Zoltán | Facebook)

 

Még a síneket is felszedetnék Fülek és Somoskőújfalu között

Agócs Attila, Fülek polgármestere közösségi oldalán reagált az elemzésre. Úgy fogalmazott a pénzügyminisztériumi osztály dolgozói felé:

Felhívnám mindannyiuk figyelmét, hogy a statisztikákon, a rideg számokon túl emberek élnek, nógrádi és gömöri emberek.

Emlékeztetett arra is: a pénzügyminisztérium “Értéket a pénzünkért” osztálya volt az, amely korábban felvetette a Fülektől az államhatár felé vezető sínek felszedését is.

Az államvasutak mintegy 10 éve eldöntötte, hogy leállítja a határon átnyúló személyforgalmat és minimalizálja a teherforgalmat. Most az illetékesek megállapították, hogy a vonal nincs kihasználva. Enyhén szólva: ezt kár volt analizálni. Az út Gyetva és Rozsnyó között több helyen keskeny, kanyargós, veszélyes. A gyorsforgalmi út hiánya miatt nem jönnek ide a befektetők. Erre valaki kielemzi, hogy nincs akkora forgalom, hogy értelme lenne az R2-esnek. Hát, így nem is lesz…

 

Gömörilap és Új Szó nyomán
Kiemelt fotó: Krivány és Végles között már megépült mintegy 18 kilométernyi szakasz az R2-es útból (Fotó forrása: noviny.sk)