A Google ismét bemutatta, mennyire veszik komolyan a kijárási korlátozásokat a nógrádiak

A Google frissítette a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott hatósági intézkedések okozta, az utazási, helyváltoztatási szokásokban bekövetkezett változásokat ismertető jelentését. Az elemzés ismét a világ 131 országára készült el, elsődleges célja pedig, hogy segítse a közegészségügyi szerveket a vírus elleni küzdelemben. A közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján, földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Magyarországra és Nógrád megyére vonatkozóan is.

Az április 17-i záró dátumú, legfrissebb elemzés szerint megyénkben 27 százalékkal csökkent az éttermek, kávézók és vendégfogadó intézmények összesített látogatottsága. Az április 5-i jelentésben még 31 százalék volt ez az érték. A hónap eleji 14 százalékos mértékhez képest közel megduplázódott, 27 százalékosra emelkedett a busz- és vasútállomások forgalmának csökkenése.

A grafikonok szerint ebben (is) jelentős szerepet játszott a kijárási korlátozáson túl helyi szigorításokkal kísért húsvéti hosszú hétvége.

A nógrádi piacok, élelmiszerboltok, illatszerboltok és gyógyszertárak kategóriájában a megelőző 19 helyett már csak hét százalékos a visszaesés. Itt úgy tűnik nem is lenne változás a mindennapokban, ha a négynapos hosszú hétvégétől eltekintenénk. A megyei munkahelyeken való tartózkodás csökkenésének mértéke 22-ről 38 százalékra változott a január 3. és február 6. közötti öthetes időszak átlagához, mint bázisértékhez képest.

Huszonkilenc százalékkal csökkent a különböző közparkok és természeti látnivalók látogatottsága, ugyanakkor 15 százalékkal emelkedett a lakóhelyek körzetében való tartózkodás. Utóbbi két adat becslésnek tekinthető, a többi mutatóval ellentétben, itt nem állt rendelkezésre az egzakt értékeléshez elégséges mennyiségű adat.

A Google közleménye hangsúlyozza, hogy a jelentést aggregált, névtelen adatokkal hozták létre azon felhasználók adataiból, akik bekapcsolták helyelőzményeik követését, amely funkció azonban alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Azok a felhasználók, akiknek be van kapcsolva a helyelőzmények követése, Google-fiókjukban bármikor kikapcsolhatják a funkciót, illetve bármikor törölhetik helyelőzményeiket közvetlenül az idővonalukról.

 

MTI | Google nyomán / Kiemelt grafika: Salgótarján (Fotó: Feledi Gergely)