A Föld Napja – Geoparkos gyalogtúrához lehet csatlakozni vasárnap

2018. április 22-én, a Föld Napján Szilvás-kőre vezet túrát a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontja.

A túrázókat elkíséri és számos érdekességet is megoszt majd a résztvevőkkel Parkfalvi Péter, a geopark geológusa és Buda László barlangász, a szilváskői barlangok kutatója. Az időjárás-előrejelzések már-már nyárias időt jósolnak a hétvégére, a Kis-Szilváskő és a Szilvás-kő közötti nyeregben szinte biztosan virágoznak majd a keltikék, de várja a résztvevőket a 30 méter magas bazaltoszlopokból álló sziklafal is. Mindemellett az sem kizárt, hogy még legyen kis hó is a nagy hasadékban.

Hogyan keletkezett a hasadék- és barlangrendszer? Hol lehet nyáron is havat találni? Tényleg mágnesesek a sziklák? Hol láthatók a hajdani bányák nyomai? Ki az, aki nem kíváncsi Szilvás-kőre? Előbbiekre választ kapnak majd a vasárnapi programnak ezt a túrát választók, akiknél utóbbi kérdés egyből érvényét is veszti…

Találkozó: 2018. április 22-én, 9 órakor a salgóbányai Geocsodák házánál. A 12 kilométeresre tervezett túrának ez egyben a végpontja is lesz. Aznap itt tartják a Zenthe Ferenc Emléknap programjainak egy részét is.

 

(Fotók: Novohrad – Nógrád Geopark)