A “feltétlenül szükséges felújítások” listáján a Rákóczi út, de még nem tudni mikor indulhat el a beruházás

Zajlik a salgótarjáni Rákóczi út kátyúzása, de az út közel teljes hosszában igen rossz állapotban van. Szabó Csaba önkormányzati képviselő a városi közgyűlés múlt csütörtöki ülésén tett fel kérdést a felújítással, pontosabban azzal kapcsolatban, hogy jelezte-e a teljes felújítás igényét a salgótarjáni önkormányzat a fenntartó Magyar Közút felé.

Fekete Zsolt polgármester válaszában úgy fogalmazott, hogy a városvezetés már kérte a felújítást, a közútkezelő pedig válaszában jelezte: anyagi lehetőségeikhez mérten történik majd a felújítás. “Ebben az évben kátyúzás történik, de jövőre egy szakasz felújításához hozzá kezdenek” – ismertette a városvezető a közút tájékoztatására hivatkozva.

A fentiek alapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságánál érdeklődtünk a részletekről. Azt kérdeztük, hogy milyen ütemben várható a felújítás és melyik szakasszal kezdődik majd jövőre a kivitelezés?

Ürmössy Ákos megyei igazgató arról tájékoztatta a 3100.hu-t, hogy az útvonal a feltétlenül szükséges felújítások listájában szerepel, különösen annak legrosszabb állapotú szakasza.

Társaságunk minden évben előre meghatározott központi, állami költségvetési forrásból láthatja el az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásai szerinti üzemeltetési és fenntartási feladatokat. Vagyis a rendelkezésünkre álló források erejéig az országos közúthálózaton a lokális vagy nagyfelületű javítási munkákat végezhetjük el. A kátyúzási munkákon túlmutató, teljes körű felújítási munkák külön hazai vagy Európai Uniós forrásokból valósulhatnak meg. A felújításokra vonatkozóan társaságunk javaslatot tehet, a felújításokhoz szükséges források felett azonban nem társaságunk rendelkezik. Amint a pénzügyi forrás rendelkezésre áll, elvégezzük a szükséges felújításokat – közölte Ürmössy Ákos.

A Magyar Közút Nonprofit Kft. Nógrád Megyei Igazgatósága vezetőjének válasza alapján tehát úgy tűnik, hogy bár valóban a prioritást élvező felújítások között szerepel a Rákóczi út felújítása, azonban a (nem) közöltek alapján az látszik, hogy az útfelújítás jövő évi megkezdését jelenleg nem lehet tényként kezelni.