A felkészült munkavállalókért tanácskoztak a megyei foglalkoztatási paktum résztvevői

Foglalkoztatási fórumot szervezett a napokban a Nógrád Megyei Foglalkoztatási Paktumiroda a nyugat-nógrádi Berkenyén. A tanácskozáson munkaadók, önkormányzatok, képzők és kamarai szakemberek osztották meg véleményüket arról a bonyolult témáról, hogy hogyan közeledhet egymáshoz a munkáltatók igénye és a szakmai képzések rendszere, módszertana és kimenete.

A fórum résztvevőit Barna János, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntötte. Kifejtette: ennek a fórumnak a legfontosabb küldetése az, hogy a vállalatok és az érintett szervezetek bevonásával megvitassák a munkaerőpiacon tapasztalható problémákat, kérdéseket. “Célunk, hogy a munkaerőpiaci kereslet és kínálat közeledjen egymáshoz” – tette hozzá. A fórumot befogadó településsel, Berkenyével kapcsolatban megfogalmazta: kiváló példaként szolgál a megye többi települése számára a helyi gazdaság és a foglalkoztatás bővítése terén.

A Nógrád Megyei Foglalkoztatási Paktum konzorciumának tagja a Nógrád Megyei Önkormányzat (vezető, támogatást igénylő), a Nógrád Megyei Önkormányzat Hivatala, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft., a Nógrád Megyei Kormányhivatal és Jonathan Livingston Seagull Alapítvány. A foglalkoztatási paktum keretében döntően képzési és foglalkoztatást elősegítő tevékenységek valósulnak meg, ideértve a programba történő bevonás és a programban maradás elősegítését is. A konzorcium tagjai mellett további szereplők is együttműködnek a paktum céljainak megvalósulása, így a foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság növelése érdekében, amelyet befektetésösztönzés és egyéb gazdaságfejlesztési akciók is elősegítenek.

Tamási Ildikó a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglakoztatási Főosztályának vezetője köszöntőjében elmondta: nagyon komoly feladat az, amit ez a foglalkoztatási paktum felvállalt, hiszen Nógrád megye foglakoztatási adatai még mindig nem a legkedvezőbbek. Hozzátette: mégis elmondható, hogy az utóbbi években igen komoly fejlődés tapasztalható, hiszen sosem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma a megyében.

A főosztályvezető kiemelte: a számok egyértelműen mutatják a megye gazdaságának erősödését, hiszen közel tíz százalékkal több a gazdasági társaságok állásajánlatainak száma, mint az előző év hasonló időszakában. Tamási Ildikó a jelenlévő munkáltatók figyelmébe ajánlotta azokat a kormányhivatal azon képzéseit, amelyek kifejezetten a munkaviszonyban lévők továbbképzését szolgálják.

A folytatásban Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási- és képzési ügyekét felelős alelnöke tartott témaindító előadást “A munkaadók elvárásai magasak, avagy a szakmai képzésekkel van a baj? Hogyan közeledhetnek egymáshoz?” címmel. A meditatív tartalmú előadásban kitért a munkaadói elvárásokra, a szakképzés szerkezetére, a huszonöt éves szakképzési törvényre és arra, hogy az elmúlt évtizedekben honnan és hová jutott a szakképzés, a felnőttképzés és a felsőoktatás.

Az alelnök az elmúlt huszonöt év szakképzésével kapcsolatban elmondta: óriási problémának tartja, hogy a terület hangsúlya a ’90-es évek elején teljesen az elmélet felé tolódott. Kifejtette: napjaink nagy problémája a szakemberhiány, hiszen lassan nincs aki megjavítsa a csapot, vagy kifesse a lakást. A kamara jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél több tanuló vegyen részt a szakképzésben, de eredményei még sajnos nem láthatók.

Hozzátette: fontos lenne, hogy megtaláljuk a helyes arányt a felsőoktatás, a szakképző iskolai oktatás, illetve a szakgimnáziumi- és gimnáziumi oktatás és képzés között. Kiemelte: 2010-ben a kormánnyal azt a megállapodást kötötte a kamara, hogy próbálják meg a duális szakképzést kialakítani. Ezzel kapcsolatban a mai napig szakmai viták zajlanak, hiszen ez egy nagyon bonyolult struktúra.

A kamara jövőbeni szakképzéssel kapcsolatos tervei között említette, hogy szeretnének javaslatot tenni egy rendszerszintű átalakításra a teljes oktatási rendszert érintően; vonzó szakképzést szeretnének, ami a duális szakképzés tovább erősítését is jelenti; szeretnék megváltoztatni, objektívabbá tenni a vizsgarendszert, egy valós szűrő feladattal ellátni; szeretnék a jövőben a felsőoktatással erősíteni a kapcsolatukat; de céljuk továbbá az is, hogy a szakmaválasztás egy értékalapú választás legyen. Összességében egy olyan szakképzési rendszert kívánnak kiépíteni, ami vonzó a fiatalok számára – fejtette ki Bihall Tamás.

A vitaindító előadás után panelbeszélgetésre került sor melyen részt vett többek között Botka József, a Knaus Tabbert Kft. ügyvezetője; Mihályné Balázs Melinda, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára; Baranyi Zoltán, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum szakmai főigazgató helyettese; Bányik Sándor, a Nordmetal Kft. ügyvezetője; valamint Dr. Gáti József, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese is. A program zárásaként Sándor Ildikó, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a Nógrád Megyei Foglalkoztatási Paktum elmúlt egy évben végzett tevékenységét, valamint a paktumhoz csatlakozó új partnereket.

 

Kiemelt fotó: Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási- és képzési ügyekét felelős alelnöke (Fotók: Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.)