A félévi bizonyítványosztás után folytatódik “Nyitott bíróság” program

"Nyitott bíróság" (Fotó: Balassagyarmati Törvényszék)

 

A középiskolai órarendváltozások után a Balassagyarmati Törvényszéken újra elkezdődtek a “Nyitott bíróság” elnevezésű program keretein belül szervezett előadások. Nógrád megyében egyre népszerűbbé válik az Országos Bírósági Hivatalnak az átlátható, nyitott igazságszolgáltatásról szóló, középiskoláknak szervezett előadássorozata.

 

Februártól a programra jelentkezett iskolák tanulói már az első félévben megszerzett általános jogi ismeretek birtokában, polgári és büntetőjogi témájú előadásokon vesznek részt. A törvényszék négy bírósági titkára tartja az egy vagy két tanóra tartamú interaktív előadásokat a középiskolák épületében Balassagyarmaton, Pásztón, Salgótarjánban és Szécsényben. A tanulók érdeklődőek és a program előrehaladtával egyre lelkesebbek, mivel az elméleti oktatást követően hamarosan a helyszínen is belepillanthatnak a bíróság munkájába.

A program utolsó elemeként ugyanis a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetést láthatnak, valamint büntetés-végrehajtási intézménybe is ellátogathatnak. A megyében lévő járásbíróságokon és a börtön épületében a gyerekek számára pedig értelmet nyer és testközelivé válik mindaz, amiről a rendhagyó osztályfőnöki órák szóltak.

 

"Nyitott bíróság" (Fotó: Balassagyarmati Törvényszék)
“Nyitott bíróság” (Fotó: Balassagyarmati Törvényszék)

 

A nógrádi középiskolákon kívül egy fővárosi oktatási intézmény, a Budapest XVI. kerületi Szerb Antal Gimnázium néhány diákja is a megyénkben vesz részt a programban. Ők 2016. március 10-én Balassagyarmatra látogatnak azért, hogy egy tárgyalást követően a börtönbe is bejuthassanak, természetesen csak egy rövid időre – közli a Balassagyarmati Törvényszék.

 

Fotók forrása: Balassagyarmati Törvényszék