A döntőbe jutás nem sikerült, de nem elégedetlen utolsó világversenyén elért eredményével Papp Ildikó

Papp Ildikó a hétvégén megnyerte Galyatetőn a Sífutó Országos Bajnokságot (3100.hu Fotó: Komka Péter)

A jelenlegi legjobb magyar sífutó normál és sprint távon sem jutott be a döntőbe Seefeldben, előbbi csak másodperceken múlott. A világversenyre teljes egészében önerőből és önköltségen készült fel. Már tavaly decemberben eldöntötte, hogy itt búcsúzik az élsporttól.

Papp Ildikó 2011 óta minden világbajnokság kapcsán kivívta a jogot, hogy képviselhesse a magyar színeket. Idén egészen egyértelmű volt a helyzet, miután tavaly megnyerte a hazai sífutó bajnokságot, de néhány héttel ezelőtt a szlovák országos viadalon sem volt nála gyorsabb versenyző. A Magyar Sí Szövetség így lényegében válogatási elvek lefektetése nélkül küldte őt a magyar hölgyek közül a világbajnokságra, a fiatal Laczkó Evelin Viviennel egyetemben.

Az ausztriai Seefeld a salgótarjáni sífutó számára ráadásul kedves helyszín, jó eredmények kötötték hozzá. A vasárnapi megérkezést követően hétfőn felmérte a pályát, a szállodai ebédtől azonban ő is és az edzője is életmérgezést kaptak, ami némileg kihatással volt teljesítményére is.

A kvalifikációban a 12. helyen végzett, a döntőbe azonban csak első tíz jutott tovább. Ezt a pozíciót elérni mindösszesen hét másodperc hiányzott. Papp Ildikó a 3100.hu megkeresésére a futam után azt mondta, érzései szerint legalább fél perccel tudott volna jobbat teljesíteni egészségesen, de „ezt nem írják oda az eredményhez”, amivel ráadásul összességében elégedett is lehet. A salgótarjáni sportolót szerdán délután éppen akkor értük el, amikor a verseny során nagyot bukott válogatott versenyzőtársa, a kórházba szállított Vivien segítségére volt.

A klasszikus számra készültem kifejezetten és persze bosszantó, hogy hét másodpercen múlott a továbbjutás. Ebben közrejátszott a pillanatnyi egészségi állapot, a probléma nélkül sikerülhetett volna a döntőbe jutni, de valahol mégis ez volt a realitás. Összességében talán még azt is mondhatom, hogy elégedett vagyok. A felkészülést teljes mértékben önerőből végeztem, a körülmények alapján ebből többet nem nagyon lehetett volna kihozni – mondta Papp Ildikó a 3100.hu-nak.

Csütörtökön délután a sprint versenyszám kvalifikációjában állt rajthoz sífutónk Seefeldben. Az esélyekkel kapcsolatban még korábban kiemelte, hogy az 1200 méteres szám nem az erőssége, mivel más fizikum és felkészülés szükségeltetik hozzá, mint az általa preferált normál távhoz. A sprint kvalifikációjában végül 110-en álltak rajthoz, közülük a 94. helyen végzett, így számára véget ért a világbajnokság.

A sprinten nem is terveztem indulni, nem is készültem rá, de a szövetség benevezett, ráadásul Vivien is „kiesett” a bukás miatt, így végül rajthoz álltam. Ez nem az én számon, nem rúghattam labdába, a rajtszámomnak megfelelő pozíciót tudtam megtartani. Viszont ez már egy olyan futam volt, amiben odatettem magam száz százalékig és élvezni is szerettem volna a versenyzést, mert elhatározásom szerint ezzel véget ért válogatott pályafutásom – jelentette ki a sífutó a futam után.

Papp Ildikó hozzátette, hogy a mozgás – a sí-, a terep- és mostanság egyre inkább a tájfutás – természetesen továbbra is az élete része marad. Az ausztriai világverseny csütörtöki futamával, összességében húsz év, ezen belül kilenc év sífutó pályafutás után azonban elbúcsúzott az élsporttól.

 

2014-ben nem a legjobb ment, 2018-ban a legjobb ment

A hazai sísportban egy évvel ezelőtt lényegében mindenki biztosra vette, hogy Szőcs Emőke megszerzi majd a biatlon kvótát az olimpiára. Az erdélyi magyar, honosított versenyzőnek ez volt a fő száma, de tény, hogy akkor sífutásban is ő volt a legjobb magyar női versenyző, Papp Ildikó előtt. A várakozások akkor két olimpiai kvótáról szóltak: a teljes szövetségi finanszírozással edző és készülő, “fizetett sportoló” Szőcs Emőkének biatlonban, illetve a felkészülésében és versenyzésében részint szövetségileg, részint szponzorok által támogatott Papp Ildikónak sífutásban. Végül csak Szőcs Emőke utazhatott el Phjongcshangba, mivel a tőle várt biatlon kvótához nem tudott megfelelő eredményeket elérni, sífutásban viszont ugyanúgy B-szinten, de jobb eredményei voltak, mint Papp Ildikónak.

A salgótarjáni sífutó négy évvel korábban egészen elképesztő körülmények között nem jutott ki a téli olimpiára. Akkor a hazai kiválasztási rendszer lényegében ad-hoc, utolsó pillanatbeli felülírásával egy nála összességében ténylegesen rosszabb ponteredményekkel rendelkező sífutó, Simon Ágnes lehetett ott Szocsiban. A kvalifikációs időszakban húsz olyan verseny volt, ahol mindkét sportoló rajthoz állt, 18-2 arányban Papp Ildikó volt a jobb, mégsem ő utazott Szocsiba a szövetségi döntés eredményeképpen. Az indok az volt, hogy Simon Ágnes rövid és hosszú távon is gyűjtött világranglista pontokat.

Papp Ildikó 2011-től kezdődően a kétévente megrendezendő világbajnokságok mindegyikén magára öltötte a magyar válogatott mezt. Sífutó pályafutásához több országos bajnoki cím kötődik, számos alkalommal választották őt Salgótarján Sportolójának, legutóbb 2018-as eredményei alapján. Hogy a honi sí szövetség korábbi téli olimpiákkal kapcsolatos határozatai mennyiben befolyásolták mostani döntésében, azt Papp Ildikó nem kívánta kommentálni.

 

Kiemelt archív fotó: Papp Ildikó a 2017-es Sífutó Országos Bajnokság győzteseként (3100.hu Fotó: Komka Péter)