A diósgyőri “anyaklubot” hibáztatja az SBTC kiesése miatt a salgótarjáni önkormányzat

A bajnokságot lezáró fordulóban “hiába” nyert az SBTC Debrecenben, a Diósgyőri VTK második csapata kikapott a szintén kiesés elől menekülő tállyai csapattól – írja a Salgótarján Ma önkormányzati havilap. Mint az a lap értelmezésében megjelent: a “nagy testvér” nem segítette “salgótarjáni kistesóját”. A cikk szerint a diósgyőriek veresége miatt a tállyaiaknak megmaradt a remény, az SBTC pedig biztos kieső. Mint kiderült, az SBTC Sport Kft. igazgatója némileg másképpen látja a helyzetet, de tárgyi tévedést is helyesbített megkeresésünkre Szemán Norbert.

Bár utolsó két bajnoki mérkőzését megnyerte az SBTC, nem sikerült kiharcolnia az NB III-as bajnokságban való bentmaradást. A legutolsó esély azzal illant el, hogy a salgótarjániak testvércsapata, a DVTK II hazai pályán még egy döntetlent sem volt képes elérni a szezon utolsó szakaszában szinte végig bukdácsoló Tállya KSE-vel szemben – olvasható az önkormányzat lapjában.

A kiesés miatt a diósgyőrieket markánsan felelőssé tevő cikkben két mondat jut a szezon 28 mérkőzésének, az anyagban meghatározó részben azzal foglalkoznak, hogy az utolsó két fordulóban, illetve a záró körben milyen külső körülmények miatt búcsúzott az NB III-tól az SBTC.

Egy biztos: az NB III-as tagság megtartása két ponton múlt. Ahogyan a csapat szezonját korábban összefoglaltuk, ezeket a pontokat nem biztos, hogy csak a 30 körön át zajló bajnokság utolsó fordulójában szükséges keresni. A fekete-fehérek a bajnokság során háromszor veszítettek pontot vagy pontokat a 90. percen túl, de a kiesés tükrében fájóak igazán a további sereghajtókkal szemben elvesztegetett pontok is.

 

Sajtón keresztül üzente meg véleményét az önkormányzat

Szemán Norbert, az SBTC Sport Kft. igazgatója (egyben a Diósgyőr FC Kft. operatív igazgatója) megkeresésünkre elmondta, hogy ebből a cikkből, illetve Huszár Máté alpolgármester néhány nappal korábban tartott sajtótájékoztatóján elhangzottakból ismerték meg az önkormányzat véleményét a kieséssel kapcsolatban.

Szerencsésebb lett volna, ha először személyesen leülve, közösen értékeljük a helyzetet és átbeszéljük a várható teendőket is. A nyilatkozat és a cikk egyaránt hangulatkeltő tartalma ami igazán meglepő számomra, de utóbbiban jelentős tárgyi tévedés is található – emelte ki Szemán Norbert.

Az igazgató ismertetése szerint az emlegetett feltöltési listán az SBTC a nyolcadik helyet foglalja el, a csapat azonban a DVTK II. utolsó fordulóban elért eredményétől függetlenül is kiesett volna az NB III-as bajnokságból. A feltöltési sorrenden csak minimálisan változtatott a diósgyőriek utolsó fordulós eredménye. A tállyaiakkal szembeni győzelmük esetén a nyolcadik helyett a hatodik lett volna az SBTC ebben a lajstromban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenykiírásának értelmében a megyei első osztályú bajnokcsapatok egy sorsolás után vagy azonnal az NB III-ba kerülnek fel, vagy oda-visszavágós rendszerben osztályozó mérkőzéseket játszanak a feljutásért. Tavaly az SBTC bár nem tudta legyőzni a ménfőcsanakiakat az osztályozón, teljesítményük a feltöltési lista első helyét érte, így a zöld asztal mellett sikerült kiharcolni a harmadosztályú szereplést. A megyei bajnokságot idén megnyerő Balassagyarmati VSE szerencsés volt, egyenes úton, játék nélkül jutottak az NB III-ba.

Ha van olyan feljutó megyei klub, amely végül nem vállalja az NB III-as indulást, illetve ha van olyan harmadosztályban játszó csapat, mely esetlegesen visszalép, a szabadon maradt helyeket feltöltik. A feltöltési sorrendben felváltva találhatóak a legjobb fel nem jutott megyei klubok, illetve a “legjobb” NB III-as kiesők. Utóbbiak közül a Pénzügyőr SE és a Csepel FC után következnek a tállyaiak hatodikként, az SBTC pedig nyolcadikként található a listán.

Szemán Norbert kérdésünkre azt is elmondta, hogy meg lehet nézni az utolsó fordulóban elért eredményeket, meg lehet nézni a két edző irányítása alatt mutatott teljesítményt és a szerzett pontokat, de még akkor sem kapunk egyértelmű, tiszta képet. Véleménye szerint az egész bajnokságot érdemes górcső alá venni, figyelembe véve minden befolyásoló tényezőt, és így értékelni a teljesítményt.

Az igazgatót a klubvezetés kieséssel kapcsolatos felelősségéről és arról is kérdeztük, hogy – bár utólag már könnyebb helyzetet értékelni, de – nem gondolják-e, hogy hamarabb kellett volna bekövetkeznie az edzőváltásnak. Szemán Norbert egyetértett abban, hogy az edzőváltás új impulzust adott a csapatnak, hiszen ez az eredményeken is meglátszott.

Három pont hiányzott a biztos bennmaradáshoz, amit megszerezhettünk volna tavasszal is például hazai pályán, a közvetlen rivális Gyöngyös ellen. De ugyanazok voltak a pályán az őszi fordulókban, illetve tavasszal az első fordulókban Vágó Attila kezei alatt, mint Rubint Richárd mellett. Úgy vélem csak saját magunkat okolhatjuk a kiesésért. Sajnos a kialakult helyzetben legkönnyebb hárítani, mást okolni (ahogyan az önkormányzat is teszi) és bűnbakot keresni (például Vágó Attila személyében), ahelyett hogy mindenki először magába nézne és levonná a konzekvenciákat. Személy szerint ezt én is megteszem és megpróbálok tanulni a hibákból. Így utólag visszagondolva, van pár dolog, amit már másként csinálnék. A legnagyobb probléma az, hogy azok, akiket a legtöbb felelősség terhel, akik a pályán tehettek volna legtöbbet azért, hogy bennmaradjunk, nem tartanak önvizsgálatot. Hibás az edző, hibás a klubvezetés, hibás mindenki, csak az nem, aki a labdát rúgja…

Szemán Norbert az önkormányzati véleményre a fentieken túl nem kívánt bővebben reagálni, mint megfogalmazta: nem érti annak célját, de nem is tisztje kommentálni az újságban megjelenteket.