A botrányok éve volt az idei Salgótarjánban a kormánypártok szerint

2020-ban nemcsak a járvány keserítette meg a salgótarjániak életét, hanem a baloldali városvezetés is; ez az év a botrányokról szólt és bebizonyosodott a járványhelyzet alatt, hogy ha baj van, az emberek nem számíthatnak a város vezetésére – olvasható a Fidesz-KDNP pártszövetség salgótarjáni közgyűlési frakciójának 3100.hu-hoz eljuttatott közleményében. Véleményük szerint 2020 a botrányok éve Salgótarjánban.

A Fenyvesi Gábor frakciószóvivő által jegyzett közleményben úgy fogalmaznak: a baloldali Fekete Zsolt és csapata nem tudnak a védekezés élére állni, veszélyhelyzet idején is csak lekövetik az eseményeket – azt is nagyon lassan. Véleményük szerint a város vezetőinek fogalma sem volt mit tegyenek, csak egyhelyben topogtak. Emlékeztetnek arra is, hogy felismerve a helyzet súlyát, frakciójuk több javaslatot tett a védekezésre, de ezeket nem nagyon vette figyelembe a baloldali városvezetés.

Salgótarján ebben az évben sem tudott felnőni a feladathoz, hogy a megye húzótelepülése legyen. Tovább folytatódott a lecsúszás, a fiatalok elvándorlása, az elöregedés. Nógrád megye többi települése lassan állva hagyja a megyeszékhelyt – közölte véleményét a frakció.

Emlékeztetnek rá: nyár végén egy baloldalhoz köthető internetes portál írt “Méteres fű áll a játszóház előtt, kilopták a pénzt a beruházásból” címmel cikket, melyben megfogalmazták, hogy bár három hónapja készen van az épület, üzemeltetője nincs, “a pályázati pénzt pedig másra költötték”, “rossz volt a szervezés és a kivitelezés, most pedig kiderült, hogy az építkezést szétlopták”.

A frakció kiemeli: ezen cikk után irányult aztán kiemelt figyelem az azóta sem üzemelő játszóház kivitelezésére és az azt megelőző közbeszerzésen résztvevő cégekre, továbbá egy bizonyos cég körüli aggályokra. Közleményük szerint ezután hétről hétre újabb és újabb gyanús részletek kerültek a felszínre a salgótarjáni beruházásokkal, a közbeszerzésekkel, a közbeszerzéseken állandó résztvevőnek számító cégekkel kapcsolatban. Végül ősszel jogi útra terelte az ügyet a frakció.

A Fidesz-KDNP közlemény szerint a járvány második hulláma miatti különleges jogrendet, ezen belül a polgármester egyszemélyes, közgyűlési jóváhagyást nem igénylő kompetenciáját kihasználva Fekete Zsolt újra napirendre vette azoknak az ingatlanoknak az eladását, amit a nyáron frakciójuk megakasztott. Véleményük szerint Salgótarján sem más, mint a többi baloldali vezetésű város, itt kiárusítanák az önkormányzati vagyont.

Ugyancsak a különleges jogrend leple alatt Fekete Zsolt döntött új adó bevezetéséről, a telekadóról; megemelte az idegenforgalmi adót és megemelte a parkolási díjat Salgótarjánban. A baloldali városvezetés csak adóemelésekben tud gondolkodni. Fekete Zsolt és csapata a városban élőket és a gazdálkodó szervezeteket az építményadó emelésével, az ingatlanadóval és a telekadóval kívánja támogatni. Szerencsére a kormány időben döntött, és megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben új adót vezessenek be és a meglévőket megemeljék – fogalmaz a közlemény.

Hozzátették azt is, hogy ettől függetlenül, ha Fekete Zsolt nem vonja vissza, 2022-ben ezek a rendeletek életbe lépnek majd.

A közlemény zárásaként a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója, áldott és békés karácsonyt, egészségben átvészelt járványt és egy sikerekben gazdag, boldog és járványmenetes új esztendőt kívánt Salgótarján lakóinak.

 

3100.hu Fotó: Fenyvesi Gábor céginformációs rendszerekből feldolgozott adatokat tartalmazó táblázatot mutat fel 2020. október 1-én tartott sajtótájékoztatóján