A beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között

Szerdától a koronavírus ellen beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Facebook-oldalán. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya által közzétett részletes tájékoztatás szerint ugyanakkor az oltások beadását követően bizonyos időtartamnak el kell telnie ahhoz, hogy regisztrációs és karanténkötelezettség nélkül Szlovákia területére lehessen lépni.

Szijjártó Péter azt írta: sokat tárgyalt az elmúlt hetekben szlovák kollégáival, hogy minél előbb tegyék lehetővé a beoltott emberek számára a szabad utazást egymás országaiba, hogy “újra egymásra találhassanak családok, baráti társaságok, közösségek”. Kedd délután törekvéseiket siker koronázta, a szlovákok hivatalosan jelezték, hogy egyetértenek javaslatukkal, így szerdától szabadon utazhatnak a beoltottaknak a két ország között – közölte a miniszter.

A Konzuli és Állampolgársági Főosztály még kedden este megjelentette a részletszabályokat. A közlés szerint Magyarország állampolgárai akkor léphetnek be Szlovákiába korlátozás nélkül, ha rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal és az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással. A védettségi igazolvány és az oltási igazolás birtokában egyben mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket is igénybe vehetik, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők.

A főosztály ugyanakkor ismerteti a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeletét is, ami mindemellett meghatározza, hogy a regisztrációs és karanténkötelezettség nélküli belépés Szlovákia területére

mRNS-alapú oltóanyaggal (Pfizer-BioNTech és Moderna) történt második oltástól eltelt 14 nap, illetve vektor-alapú (AstraZeneca, Janssen és Szputnyik V) vagy Sinopharm vakcinával történt első oltástól eltelt 28 nap után lehetséges.

Szlovákiába történő utazás előtt ezúttal érdemes leellenőrizni a személyi igazolvány, a jogosítvány és a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett műszaki érvényesség idejét. Bár ezek az okmányok Magyarország területén jelenleg esetleges lejártuk ellenére is érvényesek maradtak (a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig), külföldön azonban nem érvényesek!

A kritériumoknak megfelelő személyekkel együtt, szintén korlátozás nélkül léphetnek be Szlovákia területére a velük utazó 18 év alattiak is.

A Konzuli és Állampolgársági Főosztály tájékoztatása szerint a járványügyi szabályok megszegését 1659 euróig terjedő bírsággal szankciónálják az illetékes szlovák hatóságok, ami rendőrségi ellenőrzés során 1000 euróig terjedő helyszíni bírságot jelenthet.

 

MTI | Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya nyomán / 3100.hu archív fotó: Forgalom a somoskőújfalui határátkelőhelyen