A bátonyterenyei honvédelmi táborba látogatott Benkő Tibor honvédelmi miniszter

A hazafias honvédelmi nevelésről beszélt Benkő Tibor honvédelmi miniszter hétfőn Bátonyterenyén a tárca egyik, fiataloknak szervezett táborának felkeresésekor.

A miniszter az MTI-nek azt mondta: e nevelés részét képezik a honvédelmi táborok, amelyekből idén 40-et indítanak, különböző helyszíneken. Tavalyelőtt 72 tábort szerveztek, a múlt évben a pandémia miatt erre nem volt lehetőség – tette hozzá. A honvédelmi miniszter megemlítette, hogy a Magyar Honvédségnél 2017-ben indították el a honvédelmi és haderőfejlesztési programot.

Míg utóbbi a technikai eszközök beszerzéséről, a hadiipar fejlesztéséről, a kutatásról, az innovációról szól, a honvédelmi része a katonák életpályamodelljét is magában foglalja, az illetményre, a lakhatásra és az egészségkárosodásra vonatkozóan. Ide tartozik továbbá a hazafias honvédelmi nevelés, az oktatás, képzés, a társadalmi kapcsolatok erősítése, az önkéntes tartalékos katonai szolgálat megvalósítása, illetve a hazafias honvédelmi nevelés szerves részét képezik a honvédelmi táborok is.

Fiatalok Bátonyterenyén, a Fáy András középiskolában megrendezett honvédelmi táborban 2021. július 19-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)
Fiatalok Bátonyterenyén, a Fáy András középiskolában megrendezett honvédelmi táborban 2021. július 19-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)

A törvény értelmében általános iskolásokat nem lehet katonának nevelni – ezt a célt a kadétképzés szolgálja – a táborokba viszont őket is hívják minden nyáron, azzal a nem titkolt céllal, hogy lesznek, akik ezt a pályát választják – mondta a miniszter. Benkő Tibor tájékoztatása szerint Bátonyterenyére hat megyéből érkeztek gyerekek, a 29 résztvevőből öten lányok. Sátrakban helyezik el őket, a napirend kötött, az ébresztő fél hétkor van, a mobiltelefont pedig este nyolc óra után vehetik elő a 12-15 éves gyerekek.

A honvédelmi tárca vezetője elmondta, szerveznek túlélőtáborokat is, ahol többi között elsősegélynyújtást, terepen tájékozódást vagy tűzrakást tanulhatnak a résztvevők. A bátonyterenyei, hétfőtől péntekig tartó program úgynevezett “harcos” honvédelmi tábor, foglalkoznak alaki, egészségügyi, túlélési ismeretek elsajátításával. Lesz járőrverseny, bemutatót tartanak a hagyományőrzők és a különleges rendeltetésű dandár. Pénteken szüleiknek mutatják be a táborozók, hogy mit tanultak a hét folyamán, és jutalmazzák a versenyek győzteseit.

A bátonyterenyei tábort a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj szervezi. Gáspár Levente alezredes, zászlóaljparancsnok az MTI-nek elmondta, a zászlóalj 2019-ben három tábort indított Nógrád megyében, Rétságon, Salgótarjánban és Bátonyterenyén. Idén ez az első program, augusztusban Salgótarjánban lesz hasonló tábor.

 

Kiemelt fotó: Benkő Tibor honvédelmi miniszter résztvevőkkel beszélget Bátonyterenyén, a Fáy András középiskolában megrendezett honvédelmi táborban (Fotó: MTI/Komka Péter)