A 929 salgótarjáni önkormányzati bérlakás valamivel több mint felének van bérlője

Jövő héten kerül Salgótarján Közgyűlése elé az az előterjesztés, amelyben a Salgó Vagyon Kft. a képviselők jóváhagyását kéri az idei – korábbiaknak megfelelő – lakás juttatási jogcímek sorrendjének meghatározására, egyben az önkormányzati cég tájékoztatót is ad a városi tulajdonú lakások tavalyi hasznosításáról.

Az előterjesztésben szereplő adatok alapján jelenleg (egészen pontosan 2018. december 31., mint évfordulós dátummal) 929 darabos az önkormányzati lakásállomány Salgótarjánban. Ezeknek közel fele, 446 lakás összkomfortos, 337 komfort nélküli, 128 komfortos, 17 félkomfortos, további 1 pedig szükséglakás.

A tavalyi év utolsó napjával aktuális adatok szerint 521 lakás bérbe adott, 262 falazott, 146 pedig üres volt.

Az 521 lakás közül 271 esetben szociális alapon fizettek bérleti, illetve használati díjat az ott lakók, 177 bérlő piaci alapú díjfizetés mellett lakott az adott ingatlanban. A további lakások bérlői jellemzően költségelven fizették a használati díjat, de szintén itt jelennek meg a közgyűlési döntés alapján ingyenes, vagy például a Szakembereket Salgótarjánba programban biztosított kedvezményes lakáshasználatok.

A lakások igénylésénél elsőbbséget élveznek az életveszély, szanálás vagy bármilyen városrendezési tevékenység miatt bontandó lakásokban élők. Őket a bérlőkijelölési és kiválasztási joggal bíró szervezetek és intézmények követik, majd a szociális- és jövedelmi viszonyaik okán lakást igénylők következnek. Az erősorrendben a megüresedő lakások pályázati úton történő bérbeadása, majd a minőségi cserék iránti kérelmek következnek. Ezek az elvek várhatóan 2019-ben is érvényesek maradnak.

Az önkormányzati lakásokat kezelő Salgó Vagyon Kft. a tavalyi évben két esetben mondta fel a lakásbérleti jogviszonyt díjtartozás miatt, 12 esetben pedig peres eljárást kezdeményeztek a lakás kiürítése, egyben a tartozás megfizettetése érdekében. Fizetési meghagyás kibocsátását 25 alkalommal, már jogerős bírósági döntés alapján pedig 35 alkalommal kezdeményezett a cég végrehajtást, jellemzően a tartozások megfizetése érdekében. A bírósági végrehajtók tavaly négy kilakoltatást tűztek ki, ebből három megvalósult. Voltak akik ezt végül nem várták meg és önként elhagyták a lakást – derül ki a Salgó Vagyon Kft. összefoglalójából.

 

3100.hu Fotó: Felújítás előtt álló szociális bérlakás a Salgó úton