A 25. losonci gyalogezred katonáira emlékezett Salgótarján

Az első világháború centenáriumi évfordulójának programsorozata keretében emlékeztek meg a napokban a 25. losonci gyalogezred katonáiról a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeumban.

 

Az eseményen Salgótarján város képviseletében Fekete Zsolt polgármester mondott ünnepi beszédet.

A tisztességes főhajtás kijár mindazoknak, akik életüket adták a hazáért. Nekünk salgótarjániaknak büszkének kell lennünk mindazokra az alakulatokra és katonákra, akik városunkhoz kötődtek. A 25. losonci gyalogezred emlékműve Salgótarján tiszteletét és megbecsülését is kifejezi az első világháborúban hősiesen küzdő valamennyi magyar katona, valamennyi salgótarjáni és nógrádi honfitársunk előtt. Példájukból mi is és utódaink is erőt meríthetnek, ha hősies helytállásukat magunk elé idézzük és soha nem felejtjük el – fogalmazott Fekete Zsolt.

A polgármester kitért arra is, hogy a “Nagy háborúban” a Nógrád megyéből bevonult hadköteles férfiak legtöbbje a 25. losonci és a 60. egri közös gyalogezredekhez került. A 25-ös ezred eredeti emlékműve (mely ezrednek maga az alkotó, Bóna Kovács Károly is tagja volt) 1932-ben készült el. Mivel a trianoni döntés után Losonc már nem tartozott Magyarországhoz, a legközelebbi városban, Salgótarjánban kívánták az életben maradtak felállíttatni az emlékművet bajtársaik emlékére. Az eredeti mű ma is látható a régi központi temetőben, a felújított emlékművet (az idén elhunyt Bolbály Attila alkotását) pedig éppen tíz éve adták át a főplébánia támfalánál.

 

A Magyar Honvédség képviseletében Gáspár M. Levente alezredes mondott beszédet, amelyben a hősök emléklékének ápolásáról szólt. Az alezredes kiemelte, hogy a katonai hagyományok és a helyi, történelmi hagyományokkal bíró katonai szervezetek emlékének megőrzése a honvédség és ezen belül az új, önkéntes, területvédelmi tartalékos rendszer egyik kiemelt feladata. A császári és királyi gyalogezred történetéről és az első világháborúban betöltött szerepéről Kovács Krisztián történész tartott előadást, majd Fodor Miklós, a múzeum igazgatóhelyettese ajánlotta a témához kapcsolódó tárlatot az érdeklődők figyelmébe.

A városi megemlékezés koszorúzással zárult a 25. losonci gyalogezred emlékművénél, ahol katonai tiszteletadás mellett hajtottak fejet a megemlékezők. A gyalogezred frontra vonulásáról és a harcok első hónapjáról itt lehet bővebben olvasni.

 

Kiemelt fotó: Koszorúzás a 25. losonci gyalogezred emlékművénél, a főplébánia támfala előtt (Fotó: Niederland Dávid)
www.salgotarjan.hu nyomán